Ograniczasz spożycie bobu, bo cierpisz potem na dolegliwości układu trawiennego? Sprawdź, jak gotować to warzywo, aby po spożyciu uniknąć uciążliwych wzdęć. Wystarczy jedna prosta sztuczka i raz na zawsze uporasz się z problemami po spożyciu strączków.
Bób to pyszne i wartościowe warzywo strączkowe, które można podać jako dodatek do obiadu czy sałatek. Można też konsumować je z samym masłem. Nasiona wspaniale harmonizują z mięsem oraz innymi warzywami, są w dodatku bardzo zdrowe. Regulują ciśnienie krwi, działają korzystnie na serce i układ nerwowy oraz przyspieszają procesy metaboliczne. Wielu ludzi jednak rezygnuje ze spożycia strączków z uwagi na kłopotliwe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Jak gotować bób, aby nie mieć potem dolegliwości trawiennych?
Zanim zaczniesz gotować nasiona bobu, zalej je wrzątkiem i odczekaj godzinę. Później je przepłucz, powtórnie zalej wodą, którą następnie posól i gotuj. W międzyczasie wzbogać bób o łyżeczkę suszonego majeranku. Przyprawa ta, identycznie jak odstawienie nasion na godzinę, gruntownie zneutralizuje enzymy odpowiedzialne za wzdęcia. Młode nasiona będą gotowe już po 8 minutach, starsze potrzebują nieco więcej czasu – około 14 minut. Gdy bób będzie odpowiednio miękki, możesz go odcedzić i podawać.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. W tym artykule wyjaśniamy, jak gotować fasolę, aby nie wywoływała wzdęć, natomiast tutaj znajdziesz przepis na pyszne danie z bobem w roli głównej.