Truskawki od pewnego czasu zagościły już na naszych stołach. Chociaż przygotowanie ich do spożycia nie wydaje się trudne – wystarczy przecież umyć je pod bieżącą wodą i usunąć zielone szypułki, to okazuje się jednak, że tym sposobem pozbawimy je tylko kurzu i niesmacznych elementów. Prawidłowe mycie tych owoców to proces nieco bardziej złożony.
Jak odpowiednio umyć truskawki? Użyj 2 płynów
Aby zneutralizować wszystkie skoncentrowane na truskawkach zanieczyszczenia, trzeba sprezentować im dwuczęściową kąpiel w specjalnie przyrządzonych, choć bardzo prostych roztworach. Tylko dzięki tej metodzie usuniemy nie tylko widoczny gołym okiem brud, ale także bakterie oraz używane w uprawie środki ochrony roślin.
Etap pierwszy
Pozbaw truskawki szypułek, a następnie zanurz je w miksturze sporządzonej z sody oczyszczonej i wody. Na 2 szklanki wody wsyp 1 łyżeczkę białego proszku. W takiej kąpieli o odczynie zasadowym trzymaj owoce przez co najmniej 5 minut. Najlepiej jednak moczyć je przez 12-15 minut i co pewien czas mieszać truskawki dłońmi – dzięki temu mieszanka przeniknie do wszystkich zakamarków i usunie pestycydy obecne na skórce.
Etap drugi
Wyjmij owoce z pierwszej mikstury i opłukaj je pod bieżącą wodą, po chwili przenieś do kolejnego roztworu – zrobisz go z wody i niewielkiej ilości octu jabłkowego. Ta strategia pozwoli usunąć drobnoustroje. Owoce powinny moczyć się w mieszance przez 5 minut. Identycznie jak w pierwszej metodzie, tutaj także warto mieszać truskawki, aby kompleksowo oczyścić je z niewidocznych zarazków i pestycydów. Na samym końcu trzeba przepłukać owoce czystą wodą, aby zneutralizować kwaśny posmak octu. Na końcu produkt wystarczy osuszyć.