Od dawna wiadomo, że przetwory owocowe przyrządzone własnoręcznie są najsmaczniejsze. Do domowego dżemu wcale nie musimy dodawać cukru.
Dżem należy do grupy produktów żywnościowych, po które wielu z nas sięga z chęcią. Jednak większość osób, zamiast przygotować dżem w domu, po prostu kupuje w sklepie gotowy słoiczek. Tymczasem dżem własnej roboty jest o wiele zdrowszy.
Dlaczego dżem ze sklepu nie jest dobrą opcją?
Dżem to jeden z najbardziej popularnych produktów na bazie owoców. Możemy go dodawać do rozmaitych dań i deserów np. naleśników czy kanapek.
Dżem dostępny w sklepach ma często w swoim składzie dużo cukru, który niekiedy jest zastępowany syropem glukozowo-fruktozowym. Oba składniki nie należą do najzdrowszych i mogą sprzyjać rozwojowi otyłości i cukrzycy. W gotowych dżemach znajdziemy także gumę guar. Choć sama w sobie nie jest szkodliwa dla organizmu, to jej nadmiar nie jest wskazany w diecie, ponieważ może wywołać kłopoty gastryczne np. biegunkę. W związku z tym warto wybierać dżemy, które nie mają jej w swoim składzie.
Domowy dżem bez cukru – jak go przygotować?
Gotowy dżem ze sklepu powinien mieć co najmniej 50% owoców. Ten zrobiony w domu będzie miał ich dużo więcej. Dżem można zrobić w łatwy sposób. Wystarczą jedynie owoce i trochę soli (na 1 kg/1 szczypta). To właśnie sól wydobędzie całą słodycz z owoców.
Surowce (np. truskawki czy jabłka) należy dokładnie przejrzeć – na dżem nie nadają się owoce nadgniłe bądź niedojrzałe (w przeciwnym razie dżem nie będzie tak smaczny). Owoce trzeba umieścić w garnku i dusić na mniejszym gazie przynajmniej 60 minut, nie zapominając o dodaniu soli. Kiedy dżem będzie gotowy, należy go przelać do słoiczków i poddać pasteryzacji.