Łosoś to ryba, która uwielbiana jest przez wiele osób. Co prawda, należy ona do droższych, jednak jej smak bez wątpienia jest wart każdej ceny. Jak jednak przygotować łososia w taki sposób, aby wydobyć z niego to, co najlepsze?
Idealny łosoś!
Do idealnego przygotowania łososia będziemy potrzebować tylko kilku składników. Będą to oczywiście dwa filety samego łososia, a także masło, posiekany koperek, pieprz i sól, słodka papryka oraz 4 plastry cytryny.
Przygotowanie łososia zaczynamy od jego dokładnego odsączenia przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie filety obficie nacieramy przyprawami i układamy na nich plastry cytryny, masło oraz posiekany koperek. Tak przygotowaną rybę układamy na folii aluminiowej i dokładnie zawijamy.
Sekret tkwi w temperaturze!
Folię z łososiem wkładamy do naczynia żaroodpornego. I tutaj dochodzimy do najważniejszego punktu. Łososia umieszczamy w zimnym piekarniku! Dopiero teraz nastawiamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie rybę odwijamy z folii i umieszczamy w piekarniku jeszcze na 5 minut. Dzięki takiemu przygotowaniu łosoś będzie miał idealną konsystencję i niepowtarzalny smak!