Kotlety schabowe to jeden z absolutnych klasyków kuchni Polskiej. Część z nas co najmniej raz w tygodniu serwuje je na obiad. Ale co zrobić, kiedy z apetycznych kotletów odrywa się panierka? Na szczęście istnieje prosta sztuczka, dzięki której w kilka sekund rozwiążesz ten problem.
Chyba każda gospodyni ma swój sekretny sposób na to, aby kotlety schabowe wyszły perfekcyjnie. Nawet najlepszy kucharz popełnia czasami błędy kulinarne. Bywa, że pyszna panierka, która powinna przylegać do kotleta po prostu się odrywa.
Niektórzy nawet nie uświadamiają sobie do końca, dlaczego panierujemy kotlety. Panierowanie sprawia, że schab zachowuje wilgoć, w wyniku czego mięso nie wysuszy się w trakcie smażenia i zachowa soczystość.
Jak przyrządzić panierkę do schabowych?
Na pewno wielu czytelników zna odpowiedź na to pytanie, ale są i osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni i będzie to dla nich pożyteczna wskazówka.
Podstawą niemal każdej panierki są: bułka tarta, mąka i jajko. Najpierw, kotlety doprawia się pieprzem i solą, a potem obtacza w mące i rozkłóconym jajku. Ostatecznie „przekłada” się mięso na talerzyk z bułką tartą i kładzie na rozgrzaną patelnię.
Wykonałeś wszystkie powyższe czynności, ale mimo to panierka jednak odpadła?
Panierka oddziela się od schabowych, ponieważ absorbuje wilgoć z mięsa. To zdarza się wtedy, gdy opanierowane już kawałki mięsa czekają w kolejce do smażenia kilka, a nawet kilkanaście minut. Chcąc uniknąć takiej sytuacji, należy smażyć kotlety, zaraz po obtoczeniu ich w panierce!