Schabowy po lubelsku smakuje obłędnie! Jego nietypowa panierka to hit!

schabowy po lubelsku

REKLAMA

Schabowy po lubelsku to prawdziwy hit! Dzięki oryginalnej panierce smakuje obłędnie! Kotlet z panierką to klasyczne i polskie danie, które najczęściej króluje na stołach. Pozornie, jego przygotowanie zazwyczaj wygląda tak samo w każdej części Polski. To niezwykle proste, bo wystarczy tylko rozbić schab, przyprawić, obtoczyć w panierce i usmażyć. Ale jednak okazuje się, że osoby z Lublina oraz okolic jedzą go zupełnie inaczej! Największą różnicą jest przyrządzana przez nich panierka, która jest przepyszna! Wypróbujcie ten sposób!

Schabowy po lubelsku to danie, które królowało w restauracjach, w czasach PRL. Zazwyczaj panierujemy kotleta w bułce tartej lecz najwięksi smakosze doskonale zdają sobie sprawę, że inne składniki panierki mogą sprawić, że danie będzie smakować bardziej wyraziście i dosłownie rozpływać się w ustach.

REKLAMA

Najbardziej popularni kucharze oraz gospodynie pochodzące z okolic Lublina już od wielu lat znają stosują inny przepis na kotleta schabowego. Sekretem jego znakomitego smaku jest inna metodyka panierowania mięsa.


Po lubelsku mięso obtaczamy w mące, jajku i smażymy. Zwykły schabowy: w mące, jajku i panierce z tartej bułki – mówił w wywiadzie z portalem Dziennik Wschodni Artur Góra, który jest szefem kuchni w restauracji BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka.

REKLAMA


Schabowy po lubelsku z nietypową i chrupiącą panierką

schabowy po lubelsku

Jak go przygotować? Nieco inaczej, a mianowicie – wystarczą Ci tylko dwa składniki do panierki. Jest to mąka i jajko. Poza tym, trzymaj się tych kilku wskazówek:

Smaż na smalcu lub maśle klarowanym. Nie używaj oleju rzepakowego, bo popsuje smak.

Schab musi być z kością, ponieważ taki ma więcej smaku i jest niesamowicie soczysty.

Temperatura patelni musi być bardzo wysoka, tzn., że kotlety powinny mocno skwierczeć na patelni.

Zamień mąkę pszenną na mąkę gryczaną. Smak Cię zaskoczy!

Te wskazówki wpływają na smak kotleta. Ale najciekawsza jest kolejność panierowania schabowego po lubelsku.

REKLAMA

Wykonanie:

Na początku rozbij schab, a następnie dopraw solą (najlepiej morską) i świeżo zmielonym pieprzem. Mąkę przesiej najpierw do miski oraz mocno obtaczaj i dociskaj ją do mięsa. Potem zanurz w roztrzepanym jajku i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu przez 4 minuty z każdej strony. Kotlety przygotowane w ten sposób wyglądem przypominają chrupiący omlet.

Najlepiej smakują podane z chrupiącymi i pieczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego!

Podziel się: