Wiele osób po chorobie zadaje sobie pytanie: jak przywrócić węch i smak? W sieci pojawiło się wiele filmów z patentami na odzyskanie utraconych zmysłów w wyniku zakażenia COVID-19. Ostatnio najpopularniejszy stał się trend z przypalaniem pomarańczy. Czy podane sposoby rzeczywiście działają? Internauci postanowili to sprawdzić!
Jak przywrócić węch i smak sposobem internautów?
Użytkownicy TikToka, którzy stracili węch i smak sugerują zwęglenie pomarańczy nad otwartym ogniem oraz zjedzenie miąższu. Wielu internautów już podłapało ten trend i podzieliło się własnymi filmami w internecie. Na nagraniach przypalali owoc, później odcinali zwęgloną skórkę, a następnie wymieszali miąższ pomarańczy z kilkoma łyżkami brązowego cukru. Taka mieszanka ma przywrócić utracony węch i smak.
Czy ten patent na przywrócenie węchu i smaku działa?
Internautki sprawdziły, czy znaleziona w sieci porada rzeczywiście działa. Jaki był tego efekt? Raczej nie zbyt pocieszający, co potwierdzają udostępnione filmy:
„Miałam COVID-19 ponad miesiąc temu i nadal nie mam smaku ani węchu, więc spróbuję tej porady z TikToka i zobaczę, czy zadziała” – napisała na TikToku anniedeschamps2. Wszystko się wyjaśniło w następnym nagraniu: „Nie sądzę, żeby to zadziałało” – stwierdziła w czasie spożywania bezsmakowego ciasteczka z kawałkami czekolady.
Użytkowniczka vgpuff powiedziała w nagraniu:
Myślę, że wszyscy prawdopodobnie oczekiwaliśmy tego samego wyniku, ale to zdecydowanie nie zadziałało, a minęła godzina
Myślę, że po prostu muszę pozwolić nerwom się zregenerować, ale jestem gotowa spróbować wszystkiego.
Są jednak osoby, którym się udało. Instagramerka sofies.world również postanowiła sprawdzić ten patent, a godzinę potem odkryła, że poczuła smak musztardy Dijon, ale przyznała, że całe zdarzenie może być po prostu „zbiegiem okoliczności”.
Eksperci uważają, że nie ma dowodów na działanie tego sposobu
Eksperci uważają, że nie potwierdzono naukowo tego, że spożywanie przypalanej pomarańczy może przywrócić węch lub smak. – Jest szansa, że ludzie, którzy twierdzą, że metoda ze spaloną pomarańczą zadziałała, mają już pewne cząstkowe zdolności węchowe i smakowe, i po prostu o tym nie wiedzieli – stwierdziła dr Pamela Dalton z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii.