Jak szybko ugotować buraki? Przepis na najlepszą Wielkanocną ćwikłę

ćwikła

REKLAMA

Dla wielu osób ćwikła jest nieodłącznym elementem Wielkanocnego stołu. Przyrządzona własnoręcznie w domu, jest nie tylko pyszna, lecz także zdrowa. Niestety buraki do popularnej ćwikły potrafią gotować się bardzo długo. Na szczęście istnieje praktyczny sposób, dzięki któremu można skrócić czas ich gotowania.

Buraki to twarde warzywa i najczęściej gotujemy je naprawdę długo. Okazuje się, że jest pewien trik, dzięki któremu przyspieszymy ten proces. Tę metodę warto poznać zwłaszcza teraz przed Wielkanocą. Buraki gotowane w ten sposób możemy z sukcesem wykorzystać do przyrządzenia świątecznej ćwikły.

REKLAMA

Jak błyskawicznie ugotować buraki?

Warzywa można bardzo szybko ugotować w kuchence mikrofalowej. Najpierw trzeba je starannie umyć, potem włożyć do worka polietylenowego, do środka wlać przynajmniej 100 ml wody, a na końcu solidnie zawiązać. Nakłuć woreczek w paru miejscach i położyć w misce. Umieścić buraki w mikrofalówce, ustawić największą moc i gotować 10 minut.

Składniki:
1 jabłko
4 ugotowane buraki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
100 g gotowego chrzanu ze słoika
1 łyżeczka pieprzu
4 łyżki octu jabłkowego

REKLAMA

Wykonanie:
Odciśnij chrzan z nadmiaru płynów, zetrzyj na tarce buraki i dodaj do nich chrzan. Obierz jabłko ze skórki, pokrój je na mniejsze części, rozdrobnij blenderem, a na końcu odciśnij z nadmiaru soku. Następnie przełóż owoc do buraków i dodaj przyprawy. Dobrze wymieszaj. Przygotuj małe słoiki, przełóż do nich ćwikłę i odstaw na kilka godzin w ciemne miejsce. Domowy specjał możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jeśli chcesz dłużej cieszyć się smakiem ćwikły, słoiki możesz równie dobrze zapasteryzować.

Podziel się: