Jak uprażyć orzechy w domu? Poznaj 2 niezawodne sposoby

orzechy
fot. screen Youtube / kochkino

Prażenie to metoda obróbki termicznej pozwalająca wydobyć z produktów spożywczych więcej smaku i aromatu. Orzechy można prażyć na dwa sposoby – w piekarniku lub na suchej patelni. Sprawdź, jak robić to prawidłowo.

REKLAMA

Prażenie bakalii na patelni trwa niespełna kilka chwil, a istotnie zmienia walory smakowe przekąski. Proces krótkotrwałej obróbki cieplnej wydobywa z orzechów więcej aromatu. Prażyć można wszystkie rodzaje orzechów – arachidowe, laskowe, włoskie, piniowe, nerkowce, makadamia czy migdały. Uprażone orzechy potrafią wzmocnić smak zup kremów – doskonale spiszą się w roli dodatku do gładkiej zupy dyniowej czy sałatek z roszponką lub rukolą.

Jak prażyć orzechy na patelni?

Najpierw solidnie rozgrzewamy suchą patelnię. Dzięki temu bakalie stracą mniej wartościowych substancji odżywczych. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy orzechy (pokrojone na drobniejsze kawałki albo w całości) i lekko poruszamy naczyniem – powinniśmy non stop kontrolować ich wygląd, a zwłaszcza kolor – orzechy nie mogą się przypalić. Prażenie trwa przeważnie 30 sekund do 1 minuty, zależnie od rodzaju orzechów i ich wielkości – obróbkę cieplną przerywamy, gdy poczujemy intensywny orzechowy aromat.

REKLAMA

Prażenie orzechów w piekarniku

Urządzenie nastawiamy na 190°C. Blaszkę wykładamy pergaminem i umieszczamy równomiernie orzechy, następnie wkładamy ją do piekarnika i prażymy bakalie przez ok. 10 minut, regularnie zaglądając, czy już się zrumieniły. Jeżeli prażymy nieobrane orzechy, podczas obróbki termicznej skórka zacznie sama się oddzielać. Aby można było ją sprawniej usunąć, zawijamy orzechy w ściereczkę i zamaszyście potrząsamy.

Podziel się: