Sos to nieodzowne wykończenie wielu dań. Warto więc dołożyć wszelkich starań, aby wyszedł taki, jak trzeba. Niestety nieraz zdarza się, że dodatek ten się warzy, a wtedy traci swoją teksturę, a nawet smak. Czy można go uratować? Tak! Dziś zdradzimy wam kilka tajników.
Dobry sos powinien mieć kremową, aksamitną i jednolitą konsystencję. Tylko taki zapewni potrawom cudowny smak i aromat. Jednak niekiedy potrafi się zwarzyć, wówczas traci pożądaną konsystencję, która przeważnie się rozwarstwia. W konsekwencji sos nie wygląda zbyt apetycznie, a na dodatek traci część smaku. Taki nieudany dodatek zazwyczaj trafia do kosza, a my tracimy zarówno składniki i czas, jak i pieniądze. Na szczęście istnieją sposoby, które pozwolą go uratować. Poniżej zdradzamy, jak tego dokonać.
Jak uratować zwarzony sos?
Mąka kukurydziana
Zwarzony sos uratuje nieduża ilość mąki kukurydzianej. Dodaj około 2 łyżeczki tego produktu do sosu i wszystko solidnie roztrzep przy pomocy trzepaczki.
Zimna woda
Naczynie z sosem zdejmij z palnika, a potem zanurz je w zimnej wodzie i starannie wymieszaj sos. Możesz też pominąć tę czynność i dodać bezpośrednio do sosu łyżkę zimnej wody albo kostkę lodu.
Śmietana
Sos może uratować nie tylko zimna woda, ale także śmietana. To efektywna metoda na otrzymanie pożądanej konsystencji.
Jak zagęścić zbyt rzadki sos?
Zwarzony sos to nie jedyny problem w kuchni. Może się zdarzyć, że specjał ten wyjdzie zbyt rzadki. Jak można go zagęścić? Spróbuj użyć mąki. Starannie wymieszaj 1 łyżkę tego składnika z odrobiną ciepłej wody, a potem mieszankę przelej do gotującego się sosu. Zagęści go też masło, śmietana, a nawet serek topiony.