bakłażan
fot. Pixabay

Bakłażan to sezonowe warzywo, które już pomału zaczyna pojawiać się na straganach. Chociaż można z niego przygotować mnóstwo smakowitych potraw, np. kotlety, to wiele osób rezygnuje z jego zakupu. Główną przyczyną jest goryczka. Można ją jednak łatwo zneutralizować, wystarczy jedna prosta sztuczka, a przykry posmak nie wcale nie będzie dla nas odczuwalny.

Spożywanie bogatej w magnez, wapń czy potas oberżyny będzie dla nas czystą przyjemnością, jeśli będziemy mieć na uwadze jedną rzecz. Gorzki posmak zwykle pojawia się wskutek nieodpowiedniej obróbki warzywa, która polega na nieposoleniu go przed późniejszym przyrządzaniem.

Warzywo przed dodaniem do dań trzeba należycie przygotować. Niezbędne jest oczywiście umycie go, a także posypanie solą. Najlepiej pokroić bakłażana na plastry albo przekroić wzdłuż, a potem oprószyć przyprawą. Po wykonaniu tych czynności powinniśmy odstawić go w misce lub na sicie na 30 minut. Dzięki temu uwolni soki, w których skumulowany jest nieprzyjemny smak. Na końcu wystarczy wytrzeć warzywo ręcznikiem papierowym.

Bakłażan przygotowany w taki sposób nadaje się do dalszej obróbki np. pieczenia. Jeśli chcemy przyrządzić go w piekarniku, wcześniej warto skropić go niewielką ilością oliwy i doprawić przyprawami. Po upieczeniu będzie znakomitym dodatkiem do mięs bądź sałatek.

Bakłażan – co jeszcze warto wiedzieć o jego przyrządzaniu?

Smażąc bakłażana na patelni, powinniśmy zachować pewną ostrożność. Warzywo to intensywnie absorbuje tłuszcz, trzeba więc solidnie go rozgrzać, zanim położymy je na patelni. Dzięki temu otrzymamy lżej strawną potrawę.

Równie istotne jest także porządne osuszenie warzywa. Gdy to zbagatelizujemy, uwolniony z niego płyn – ten sam, który ma goryczkę – spowoduje, że tłuszcz będzie pryskał. Pamiętajmy więc, aby pozbawić go wilgoci, wtedy ochronimy się przed poparzeniami, a dodatkowe sprzątanie wcale nie będzie konieczne.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę