Zbliża się weekend i z pewnością na stołach w wielu polskich domach zagości rosół. A czy wiecie, co zrobić, aby bulion miał apetyczny złocisty kolor? Przygotowaliśmy garść cennych porad, z pomocą których zupa będzie nie tylko pyszna, ale również uzyska pożądany odcień. Poznajcie kilka świetnych sposobów.
Rosół to zupa ciesząca się dużą popularnością. Aby wyszła smaczna i apetyczna, nie wystarczy po prostu wrzucić składniki do garnka i czekać, aż będą miękkie. Trzeba wiedzieć jakich składników użyć, w którym momencie je dodać, a także jak je gotować.
Jak sprawić, by rosół był złocisty?
Barwa rosołu zależy przede wszystkim od użytych składników. Jeżeli gotujesz bulion na wiejskiej kurze rosołowej, na pewno wyjdzie idealnie złocisty. Mięso wołowe dodane do rosołu sprawi, że uzyska on bursztynowy kolor, z kolei zupa na kurczaku wyjdzie mało wyrazista. Tak więc doskonałą metodą na uzyskanie wymarzonego smaku i odcienia bulionu jest gotowanie go na różnych gatunkach mięs.
Także jarzyny mają swój wkład, jeśli chodzi o barwę i smak dania. Dzięki marchewce wywar nabierze delikatnego pomarańczowego zabarwienia, znaczący wpływ ma także cebula. Zanim wrzucisz ją do garnka wcześniej opal ją nad palnikiem albo zrumień na suchej patelni. Ale przede wszystkim nie usuwaj z niej złocistych łusek, bo to właśnie one nadają wywarowi ładnego, złocistego odcienia.
Inne triki na złocisty rosół
Innym pomysłem na polepszenie zabarwienia rosołu jest dodanie do niego buraka. Wystarczy niewielki kawałek tego warzywa, jeśli dodamy go za dużo, bulion zrobi się bordowy. Warto dodać, że zielone dodatki jak lubczyk czy natka, także nadają tej zupie intensywniejszej barwy. Doskonale sprawdzi się również curry, kurkuma, a nawet karmel.