papierówki
fot. screen Youtube / ilewazypl

Owoce ze zdjęcia to oczywiście papierówki. Dziś podpowiemy wam, jak wykorzystać w kuchni te smaczne, ale niezbyt trwałe jabłka. Będą świetnym dodatkiem do ciast, deserów i innych smakołyków.

Papierówki to wczesne jabłka deserowe, które uprawia się na całej półkuli północnej. Dawniej cieszyły się sporą popularnością w naszym kraju, a obecnie zachowały się już tylko w starych ogrodach. Wydają zazwyczaj bardzo obfite plony, a pierwsze dojrzałe owoce można zbierać już w połowie lipca. Mają średnią wielkość, nie wyglądają zbyt apetycznie, ale za to w smaku są doskonałe. Dojrzałe okazy są słodkie i kruche.

Jak wykorzystać papierówki w kuchni?

Jabłka można jeść oczywiście samodzielnie, jako lekką przekąskę. Można też zetrzeć je na tarce i dodać do ciasta na racuchy. Wątróbka z ich dodatkiem także zyska na smaku. Owoce można zapiekać np. ze słodkim nadzieniem. Gdy jednak macie spory zapas papierówek możecie zrobić z nich mus albo inne przetwory.

Aby przygotować mus, najpierw obierzcie jabłka i usuńcie z nich gniazda nasienne, następnie przełóżcie je do rondla i gotujcie na niewielkim ogniu, aż się rozpadną i powstanie jednolita masa – przeważnie trwa ok. 30 minut. Powstały, jeszcze gorący mus przełóżcie do wyparzonych słoików. Ściśle je zakręćcie, postawcie na pokrywkach i odstawcie do wystudzenia.

Jabłka nadadzą się też do ciast, takich jak jabłecznik czy szarlotka. Po obraniu pozbawcie je gniazd nasiennych i rozdrobnijcie na tarce (duże oczka). Po chwili skropcie niewielką ilością soku z cytryny, aby zapobiec ściemnieniu. Owocową masę upchnijcie ciasno w słoikach, możecie wsypać też odrobinę cukru. Słoiki dokładnie zakręćcie i pasteryzujcie przez kwadrans.

Z papierówek stworzycie też pyszny kompot. Obierzcie jabłka, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie je w ósemki. Kawałki owoców ułóżcie ciasno w słoiku, dobrze zakręćcie. Pasteryzujcie je w garnku z wodą przez kwadrans. Natomiast skórki z jabłek możecie ususzyć i wzbogacać nimi herbatę, która będzie bardziej aromatyczna. Powstanie z nich też domowy ocet jabłkowy – tutaj znajdziecie dokładny przepis.

Przetwory z papierówek – jak je wykorzystać?

Mus jabłkowy można jeść na deser. Będzie idealny dla najmłodszych albo dla ludzi starszych. Może służyć jako smarowidło do naleśników. Urozmaici także smak gofrów, omleta i wielu innych deserów. Jabłka na szarlotkę umieśćcie na podpieczonym, kruchym spodzie, a potem posypcie kruszonką i wstawcie całość do piekarnika. W mgnieniu oka powstanie wyśmienite ciasto. Owoce przygotowane w ten sposób możecie też przeznaczyć na nadzienie do pierogów, drożdżówek lub rogalików.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę