Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryb. Oprócz karpia i śledzi, równie często pojawia się ryba po grecku. Ten specjał nie uda się jednak, gdy sięgniemy po niewłaściwe produkty. Dobór rodzaju ryby zasadniczo wpływa na efekt. Sprawdźcie, które z popularnych ryb wybrać i jak najlepiej je przyrządzić.
Wiele osób, aby poczuć klimat Świąt, musi zrobić pierniczki lub zjeść karpia. Dla niektórych istotne będzie przygotowanie ryby po grecku. Dziś mamy kilka wskazówek dla tych, którzy zamierzają podać właśnie tę potrawę.
Po jaką rybę warto sięgnąć do przygotowania na Wigilię?
Jeśli zamierzacie przyrządzić rybę po grecku, sięgnijcie po gatunek o białym mięsie np. mirunę, solę, dorsza, mintaja lub morszczuka. Wybierając rybę, zwróćcie uwagę nie tylko na jej jakość, ale także miejsce, na którym ją pozyskano. Nie kupujcie ryb hodowanych w wątpliwych warunkach lub złowionych w rejonach gdzie nie dba się o środowisko. Ryby po grecku lepiej nie przyrządzajcie z łososia. Ma delikatne, różowe mięso, które najsmaczniejsze jest po upieczeniu. Zrezygnujcie też z pangi. To gatunek o niewielkich walorach odżywczych, pochodzący z obszarów o sporym zanieczyszczeniu wód.
Jeśli wydaje wam się, że pyszną rybę po grecku przyrządzicie z karpia, rozczarujecie się. Tak jak panga, nie jest szczególnie zdrowy. Jest dość tłusty, a gdy połączymy go z warzywami duszonymi na oleju, otrzymamy bardzo ciężkostrawną potrawę. Opcja smażenia tej ryby nie powinna być w ogóle brana pod uwagę. Kawałki ryby, nawet gdy zamierzacie je podać w panierce, najlepiej upiec w piekarniku. Dzięki temu ryba będzie mniej tłusta, a w dodatku nie rozpadnie się. Jeśli jednak postanowicie ją usmażyć na patelni, koniecznie ją potem odsączcie na ręczniku papierowym.