REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJakich parówek powinniśmy unikać? Warto to zapamiętać

Jakich parówek powinniśmy unikać? Warto to zapamiętać

Pixabay.com

Parówki są chętnie wybieranym przez Polaków produktem śniadaniowym. Warto jednak mieć na uwadze, że wiele ich rodzajów nie jest specjalnie zdrowych. Niektóre produkty najlepiej omijać szerokim łukiem.

REKLAMA

Podczas przygotowywania parówek przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę na czas gotowania. W niektórych rodzajach mięsa znajduje się azotyn sodu, który po podgrzaniu do powyżej 150 stopni wytwarza rakotwórcze związki.

W zdecydowanej większości przypadków sklepowe parówki składają się z mięsa drobiowego lub wieprzowego. Aby jednak parówka mogła utrzymać swoją strukturę, nierzadko dodawany jest do nich inny produkt, np. golonka wieprzowa.

Warto pamiętać, że najtańsze parówki zazwyczaj mają niską zawartość mięsa, a jednocześnie duży udział substancji wypełniających. W takiej sytuacji najlepiej jest zrezygnować z zakupu.

REKLAMA

Co więcej, mała ilość wypełniaczy skutkuje większą zawartością składników odżywczych, ale także mniejszą kalorycznością. W przeciwnym razie taki produkt może być zły dla naszych jelit.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA