W pierogach obok farszu najważniejsze jest oczywiście ciasto. To ono przesądza o tym, czy potrawa jest smaczna i ma apetyczny wygląd. Chyba każdy domowy kucharz ma swoje strategie na idealne ciasto pierogowe. A czy próbowaliście kiedykolwiek dodać do niego trochę masła? Dziś wyjaśnimy wam, dlaczego warto to zrobić.
Jakie efekty przyniesie dodanie masła do ciasta pierogowego?
Istnieje wiele sposobów, dzięki którym można stworzyć miękkie i elastyczne ciasto na pierogi. Tym razem zachęcamy was do tego, abyście dodali do niego odrobinę masła. Dzięki niemu ciasto będzie się dobrze lepić i nie wyschnie tak szybko. Ponadto nie musicie go podsypywać mąką. Możecie więc swobodnie wałkować ciasto i z łatwością lepić pierogi. Właśnie od starannego ich zlepienia zależy bowiem to, czy nie rozkleją się podczas gotowania i nie wydostanie z nich nadzienie. Gdy tak się niestety stanie, pierogi pójdą na zmarnowanie – ani ich wygląd, ani też smak nie będą zachęcać do konsumpcji.
Ciasto na pierogi z masłem – przepis
Składniki:
1 żółtko
500 g mąki
szczypta soli
5 dag miękkiego masła
1 jajko
1 szklanka dobrze ciepłej wody
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiewamy do naczynia, wbijamy jajko, dodajemy miękkie masło, żółtko oraz sporą szczyptę soli. Powoli dolewamy ciepłą wodę i zaczynamy mieszać ciasto rękoma, po chwili starannie je wyrabiamy, aż będzie gładkie i sprężyste. Robimy z niego kulę, przykrywamy ją miską i odstawiamy na 30 min. Później dzielimy ciasto na kilka części, każdą po kolei rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy z niego okręgi przy użyciu szklanki. Na każde kółko kładziemy ulubiony farsz, dobrze zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy mniej więcej 2-4 minuty, licząc od chwili wydostania się na powierzchnię.
Jeśli szukacie sprawdzonych przepisów na pierogi, koniecznie zajrzyjcie na naszą stronę. Polecamy przepis na pierogi z soczewicą oraz pierogi ruskie Magdy Gessler.