Dla wielu Polaków ramen jest wciąż dość egzotyczną potrawą. Jak się jednak okazuje, jedna z wersji tej zupy pozwala na przygotowanie jej każdemu, nawet najmniej doświadczonemu kucharzowi.
Ramen to klasyczna japońska potrawa, która jest znana na całym świecie. W Polsce można ją spotkać w wielu azjatyckich restauracjach. Poniższy przepis pozwala na jej ugotowanie w domowych warunkach.
Składniki:
ok. 1 kg wołowiny lub wieprzowiny z kością
2 litry wody
1 marchewka
1 pietruszka
250 g makaronu pszennego Udon
4 jajka ugotowane na twardo
2 cebule dymki z szczypiorkiem
20 g suszonych grzybów moon
1 świeża papryczka chili
20 ml sosu sojowego
sól
łyżka ziaren pieprzu
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i wkładamy do garnka, po czym zalewamy zimną wodą. Warzywa również obieramy, myjemy, kroimy na pół i dorzucamy do garnka, wraz z ziarnami pieprzu i solą. Gotujemy przez 6 godzin. Podczas tego procesu białko się ścina, dlatego zbieramy szumowiny łyżką i wyrzucamy. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy przez 5 minut, po czym drobno je szatkujemy. Makaron gotujemy al dente, a papryczkę i cebulę ze szczypiorkiem kroimy w drobną kostkę.
Gdy wywar będzie już gotowy, wyjmujemy mięso i obieramy je tak, aby zostały najładniejsze kawałki i z powrotem wrzucamy je do zupy. Do garnka dodajemy sos sojowy i grzyby i delikatnie mieszamy. Podajemy z głębokich talerzach z makaronem, cebulą, papryką i przepołowionym jajkiem.