Kakao to pyszny i rozgrzewający napój wprost idealny na chłodne jesienne dni. Jak go doprawić, żeby oczarował nas swoim smakiem? Istnieje kilka przypraw, które wzbogacą jego smak i jednocześnie podniosą jego walory zdrowotne. To dzięki nim napój będzie o wiele smaczniejszy, a w dodatku bardziej aromatyczny – po jakie przyprawy warto sięgnąć?
Kakao to naturalny antyoksydant, który może poprawiać pamięć i koncentrację, zredukować stres i wspomóc układ nerwowy. Jest także źródłem magnezu. Podpowiadamy, jak go przygotować i czym doprawić.
Wyjątkowe kakao z przyprawami – przepis
Składniki:
gorące mleko
2 łyżki kakao (najlepiej dobrej jakości)
1/3 filiżanki wrzątku
1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
niewielka szczypta soli
szczypta cynamonu
Opcjonalnie:
wanilia
szczypta chili, kardamonu i imbiru
1 goździk
pianki lub bita śmietana (najlepiej domowa)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kakao to niezwykle prosta czynność. Wystarczy, że wsypiesz do kubka lub filiżanki kakao i cynamon, lub więcej przypraw (m.in. goździki, wanilię, chilli). Wszystko zależy od Twoich upodobań kulinarnych. Nie bój się eksperymentować! W rondelku zagotuj mleko, a potem zalej nim kakao. Pyszny napój jest już prawie gotowy, teraz możesz go posłodzić cukrem lub ksylitolem (opcjonalnie). Kakao możesz podawać z dodatkiem popularnych pianek albo bitej śmietany.