Gołąbki z kapusty to wasze ulubione danie? Mamy dla was doskonały przepis Karola Okrasy na ten przysmak. Kucharz dodaje do gołąbków ser feta. Dzięki niemu potrawa wychodzi wspaniale – jest sycąca, wyśmienita i można wyczuć w niej trochę greckich nut.
Czym przeważnie faszerujecie gołąbki? Większość z was na pewno odpowie, że mielonym mięsem i ryżem. Nic dziwnego, ta wersja jest niczego sobie, ale jeśli chcecie spróbować czegoś innego, wprowadźcie do niej coś nowego. Ostra papryka, ser feta i mięta to znakomity zestaw, który odmieni wasze ulubione danie. Takie połączenie z pewnością zrobi na was wrażenie.
Gołąbki z mięsem mielonym i fetą od Karola Okrasy
Składniki:
8 dag kaszy jęczmiennej
mięso mielone
1 główka młodej kapusty
1 pęczek mięty
5 ząbków czosnku
oregano
100 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
1 strąk ostrej papryczki
10 dag zielonych oliwek
3-4 cebulki dymki
cukier, sól, pieprz
2 puszki pomidorów bez skórki
ok. 25 dag sera feta
Wykonanie:
Liście kapusty sparzamy we wrzącej wodzie, odsączamy, studzimy. Potem każdemu nadajemy kształt prostokąta, usuwamy wyokrąglone unerwienie. W delikatnie osolonym wrzątku gotujemy kaszę do miękkości. Oczyszczamy 1/3 papryki i połowę dymki, siekamy je i dorzucamy do mielonego mięsa. Wzbogacamy całość o sól, pieprz, oregano, 2-3 posiekane ząbki czosnku, odrobinę skórki, a także soku z cytryny. Miętę płuczemy, osuszamy. Połowę siekamy, przekładamy do mięsa wraz z ugotowaną kaszą. Nadzienie starannie wyrabiamy dłonią, doprawiamy do smaku, a następnie układamy w liście kapusty.
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy częścią oliwy, układamy na nim gołąbki. Polewamy je oliwą, posypujemy częścią rozdrobnionej papryczki. Gołąbki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C przez około 25 minut. Potem wyjmujemy naczynie z urządzenia i na każdym gołąbku umieszczamy plasterek sera. Wszystko ponownie skrapiamy oliwą i oprószamy oregano. Naczynie z potrawą wkładamy do pieca, wyłączamy funkcję grilla i pieczemy ok. 5 minut, aż feta się zrumieni.
Przyrządzamy sos z reszty cebulki – siekamy ją i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy pozostała pokrojoną papryczkę, dodajemy skórkę z cytryny i oregano. Sos wzbogacamy o pomidory wraz z zalewą i odrobinę wody. Całość gotujemy na niewielkim gazie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i odparuje część wody. Sos doprawiamy cukrem, pieprzem i solą. Listki mięty siekamy, mieszamy z oliwą. Sos wylewamy na półmisek, posypujemy go listkami mięty z oliwą i oliwkami. Na sos kładziemy gotowe gołąbki.