Karpatka jakiej jeszcze nie jadłeś – pięknie wyrasta w piekarniku, jest delikatna w smaku, a budyniowy krem jest idealnym dopełnieniem. Ten przepis jest najlepszy, bo pochodzi ze starej książki kucharskiej. Sprawdź!
Ciasto na karpatkę powinno być lekkie i chrupkie z wierzchu. Bardzo ważne są proporcje w przepisie, których nie wolno modyfikować – wtedy może wyjść zbita i przypominająca zakalec. Dziś prezentujemy obłędny przepis na pyszną i niezwykle delikatną karpatkę. Przekonaj się i zrób ją u siebie w kuchni, a nie pożałujesz!
Karpatka jakiej jeszcze nie jadłeś – obłędna w smaku i delikatna
Składniki na ciasto parzone:
125 g masła
250 ml wody
170 g mąki
szczypta soli
4-5 jajek
Składniki na krem:
600 ml mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
6 żółtek
100 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
250 g masła + 30 g cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto parzone: wodę wlej do garnka, dodaj masło, a potem podgrzewaj przez kilka minut, aż zacznie lekko wrzeć. Dodaj mąkę i mieszaj bardzo energicznie, aż powstanie bardzo zwarta masa przypominające kruche ciasto. Przełóż je do naczynia, następnie odstaw do wystygnięcia.
Gdy wystygnie zacznij miksować ciasto i dodawaj jajka – po jednym – i miksuj cały czas. Masa powinna być gęsta i lekko klejąca, wtedy podziel ją na pół. Połówkę ciasta wyłóż na formę o wymiarach 23×36, wcześniej wysmaruj ją lekko masłem i oprósz mąką. Wyrównaj powierzchnię ciasta i piecz w piekarniku – 200 stopni, przez 25 minut, aż się zarumieni. Powtórz to samo z drugą porcją ciasta.
Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia!
Masa: wlej do garnka mleko, a potem dodaj ekstrakt waniliowy, lekko podgrzewaj. Do miski dodaj żółtka i cukier, a potem ubijaj je mikserem na puszystą masę. Wsyp do żółtek mąkę pszenną i ziemniaczaną, następnie zmiksuj. Gdy mleko będzie gorące, wlewaj bardzo powoli do masy jajecznej – mieszaj energicznie. Całość przelej z powrotem do garnka i gotuj na najwyższym ogniu – ciągle mieszaj. Gdy zgęstnieje, odstaw do wystudzenia, a gdy ostygnie zacznij miksować i dodawaj porcjami masło i cukier puder. Miksuj do czasu, aż powstanie gładka masa budyniowa.
Wyłóż masę na podpieczoną połowę ciasta i przykryj drugą. I gotowe, smacznego!