Koktajl truskawkowy to pyszny dodatek, który można przygotować zamiast ciasta. Ale żeby smakował idealnie – nie był zbyt słodki i zarazem zbyt kwaśny, wystarczy dodać pewien składnik. Poznaj przepis, który zrobisz w kilka minut!
Truskawki są pysznym składnikiem wielu wypieków i deserów takich jak sernik czy lody truskawkowe. Można też zrobić z nich wyśmienity koktajl, który najlepiej smakuje w upalne dni. Mimo tego, że wydaje się być on banalny w wykonaniu, to często wiele osób ma problem z jego idealnym smakiem. Wychodzi za słodki albo za kwaśny, ma za dużo śmietany, albo ma zbyt lejącą konsystencję. Co zrobić, żeby był perfekcyjny? Okazuje się, że wystarczy dodać pewien owoc, a będzie idealny!
Koktajl truskawkowy – co zrobić, żeby miał idealny smak? Dodaj ten składnik!
Aby koktajl truskawkowy był najlepszy pod słońcem, wystarczy dodać do niego banana. Sprawi, że będzie miał idealną konsystencję, podkręci smak i dzięki niemu koktajl nie będzie ani zbyt słodki, ani zbyt kwaśny. Poznaj przepis!
Koktajl truskawkowy z bananem – przepis
Składniki:
» 480 g truskawek
» 1 średni banan
» 400 ml maślanki lub kefiru
» 2 łyżki miodu lub cukru – jeśli truskawki są bardzo słodkie, można zmniejszyć ilość do 1 łyżki
» do dekoracji: kilka świeżych truskawek i plasterki banana
Przygotowanie:
Truskawki umyj, a potem usuń szypułki. Banana obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
Dodaj truskawki i banany do malaksera i zmiksuj, albo użyj blendera.
Do malaksera wlej maślankę lub kefir, następnie dodaj miód lub cukier i całość zmiksuj do momentu, aż nie będzie żadnych większych części owoców.
Przelej koktajl do kubeczków i udekoruj wierzch plasterkami świeżych truskawek i banana. I gotowe, smacznego!