Kopiec kreta bez bananów. Z innymi owocami jest 10x lepszy

ciasto kopiec kreta
fot. screen Youtube / @AnnieKa

Każdy z nas pamięta kultowy kopiec kreta. To kompozycja ciasta czekoladowego, białego słodkiego kremu i oczywiście bananów – bez nich ciasto nie byłoby sobą. Pomyślisz, owoce jak owoce. A czy próbowałeś kiedyś wymienić je na inne? Jeśli nie, to czas najwyższy. Z truskawkami deser posmakuje tobie i twoim bliskim jeszcze bardziej, a o dokładki poprosi każdy. Skorzystaj z tej szansy i wyczaruj zupełnie nowy kopiec kreta. Tradycyjny, a jednak z nutą nowoczesności.

REKLAMA

Truskawki już niedługo zawładną straganami. Dorodne owoce będą kusić czerwonym kolorem i trudno będzie się im oprzeć. O ile zadowoli cię ich wygląd, to cena już niekoniecznie. Ale do przygotowania ciasta kopiec kreta nie potrzebujesz ich dużo. Wystarczy niecały kilogram.

Deser jest łatwy w wykonaniu i nie powinieneś mieć z nim żadnych problemów, szczególnie jeśli już kiedyś go przyrządzałeś. Skład ciasta czekoladowego i masy nie ulega znacznym zmianom, co jedynie wkładka owocowa. Dzięki truskawkom kopiec kreta ma orzeźwiający smak i wspaniale się prezentuje. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

REKLAMA

Jak przygotować ciasto Kopiec kreta z dodatkiem truskawek?

Składniki:
Ciasto:
500 g truskawek,
150 g mąki pszennej,
3 jajka,
100 g masła,
140 g cukru,
1 łyżeczka proszku od pieczenia,
50 g gorzkiej czekolady,
100 ml wody,
15 g kakao.

Krem:
500 ml śmietanki 30%,
1 opak. galaretki truskawkowej,
1 łyżka cukru pudru,
150 ml wrzącej wody,
ewentualnie: posypka czekoladowa,
2 łyżeczki cukru z wanilią.

Przygotowanie:
Utrzyj jajka z cukrem. Czekoladę i masło przełóż do rondelka, dodaj troszkę wody i rozpuść, a potem ostudź. Powstałą masę połącz ze wcześniej zmiksowanymi jajkami.

REKLAMA

Połącz sypkie składniki (mąkę, kakao i proszek do pieczenia), a potem tę mieszankę przesyp do mokrych składników, wymieszaj, przelej do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piecz przez 40 minut.

Wykrój trochę środka ciasta np. przy pomocy łyżki (nie wyrzucaj), aby dookoła powstał rant mierzący około 1 cm.

Roztop galaretkę wg wskazówek na opakowaniu. Śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, miksuj, a potem przełóż galaretkę i czekoladową posypkę. Masę rozprowadź na upieczonym cieście – tak, by uzupełniła lukę, którą wcześniej wyjąłeś.

Teraz umieść w masie truskawki i przykryj je pozostałą jej porcją. Wszystko oprósz pokruszonym ciastem, które zostało ci z wnętrza.