Schabowy w panierce ziemniaczanej to nietypowa wersja kotleta. Wbrew pozorom, ze względu na ziemniaki jest o wiele bardziej chrupiący i soczysty niż tradycyjny kotlet z panierką z bułki tartej. Jego smak jest niepowtarzalny, w dodatku oryginalnie prezentuje się na talerzu. Jak go przygotować? Oto najlepszy przepis!
Kotlety drobiowe lub schabowe to najbardziej popularne danie obiadowe, które podajemy z ziemniakami i pyszną, pożywną surówką czy mizerią. Najważniejsza jest jednak panierka – to właśnie ona nadaje chrupkości i soczystości. Niedawno pisaliśmy o panierce śmietanowej, która jest niezwykła w smaku i bardzo nietypowa, dlatego zachwyci każdego.
Ale czy słyszeliście o panierce z ziemniaków? Okazuje się, że dzięki nim mięso jest niesamowicie soczyste w środku i podwójnie chrupiące z zewnątrz. To właśnie ziemniaki sprawiają, że smak dobrze doprawionego mięsa zostaje w jego wnętrzu. Kolejną zaletą panierki ziemniaczanej jest to, że ma podwójnie chrupiącą i bardzo oryginalną panierkę.
Jest to idealna alternatywa dla osób, które lubią placki ziemniaczane i schabowe! Koniecznie spróbujcie tej wersji – oto przepis.
Schabowy w panierce ziemniaczanej – przepis
Składniki:
» 2 kotlety ze schabu
» 2 ziemniaki
» 1 jajko
» 2 łyżki mąki pszennej
» 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
» 1/2 łyżeczki majeranku
» 1/4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
» 1/4 łyżeczki rozmarynu
» sól
» pieprz
Przygotowanie:
Mięso opłucz dokładnie, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Plastry schabu rozbij lekko tłuczkiem i posól je z obu stron, potem włóż do lodówki na 15 minut. Przez ten czas przygotuj panierkę ziemniaczaną.
Obierz ziemniaki i zetrzyj je tarce o średnich i grubych oczkach – pół na pół. Powstały sok wylej i odciśnij go dokładnie z ziemniaków. Dodaj do nich mąkę, jajko, natkę pietruszki, majeranek, przyprawę do kurczaka i rozmaryn. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kotlety wyjmij z lodówki i wkładaj do przygotowanej panierki z ziemniaków. Pamiętaj, aby cały kotlet był pokryty panierką. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zarumienią – na małym ogniu. Podawaj z surówką, mizerią i ziemniakami.