Kotlet w nietypowej panierce jest wyśmienitym pomysłem na błyskawiczny, a zarazem pyszny obiad. Chyba większość z nas uwielbia mocno chrupiące dania, dlatego warto spróbować panierki, która jest rewelacyjna, ale też mało znana wśród smakoszy. Poznaj przepis!
Większość z nas zna klasyczne panierki do kotleta – bułka tarta, mąka, płatki kukurydziane. Ale czasem warto przełamać nudę w kuchni i przygotować nieco urozmaiconą panierkę. A mianowicie, chodzi tutaj o paluszki i krakersy. Dzięki nim, kotlety są tak chrupiące, że dosłownie oszalejesz na ich punkcie! Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj.
Kotlet w nietypowej panierce – soczysty i bardzo chrupiący. Przepis
Składniki:
» 2 pojedyncze filety z kurczaka
» sól do smaku
» pieprz do smaku
Panierka:
» 125 g mini krakersów
» 60 g paluszków chlebowych z czosnkiem
» 5 łyżek tartej bułki
Dodatkowo:
» 3 jajka
» 1 szczypta soli + pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
» olej do smażenia + łyżka masła
Przygotowanie:
Filety z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a potem lekko rozbij z dwóch stron. Każdą część przypraw solą oraz pieprzem. Krakersy razem z paluszkami umieść w malakserze, a potem zmiel w malakserze. Przesyp na talerz i dodaj bułkę tartą – całość wymieszaj.
Jajka wbij do miski i dobrze rozmieszaj, a następnie dodaj szczyptę soli i przyprawę do kurczaka. Wymieszaj i włóż do nich kotlety z kurczaka. Dokładnie zamocz, by każdy był dobrze otoczony jajkiem. Odstaw do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie wyjmij kotlety z lodówki, a na patelni rozgrzej większą ilość oleju. Kotlety wyjmuj z jajka i dokładnie obtaczaj w panierce – dociskaj lekko palcami by pokryć nią całe mięso. Od razu połóż je na patelni, a potem dodaj masło. Smaż kotlety przez 5-7 minut na średnim ogniu, by nie spalić panierki.
Podawaj kotlety z ziemniakami i surówką, smacznego!