Kotlet w nietypowej panierce. Idealnie chrupiący i soczysty! Przepis

kotlet w nietypowej panierce

Kotlet w nietypowej panierce jest wyśmienitym pomysłem na błyskawiczny, a zarazem pyszny obiad. Chyba większość z nas uwielbia mocno chrupiące dania, dlatego warto spróbować panierki, która jest rewelacyjna, ale też mało znana wśród smakoszy. Poznaj przepis!

REKLAMA

Większość z nas zna klasyczne panierki do kotleta – bułka tarta, mąka, płatki kukurydziane. Ale czasem warto przełamać nudę w kuchni i przygotować nieco urozmaiconą panierkę. A mianowicie, chodzi tutaj o paluszki i krakersy. Dzięki nim, kotlety są tak chrupiące, że dosłownie oszalejesz na ich punkcie! Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj.

Kotlet w nietypowej panierce – soczysty i bardzo chrupiący. Przepis

kotlet w nietypowej panierce

Składniki:

» 2 pojedyncze filety z kurczaka
» sól do smaku
» pieprz do smaku

Panierka:

» 125 g mini krakersów
» 60 g paluszków chlebowych z czosnkiem
» 5 łyżek tartej bułki

Dodatkowo:

» 3 jajka
» 1 szczypta soli + pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
» olej do smażenia + łyżka masła

REKLAMA

Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a potem lekko rozbij z dwóch stron. Każdą część przypraw solą oraz pieprzem. Krakersy razem z paluszkami umieść w malakserze, a potem zmiel w malakserze. Przesyp na talerz i dodaj bułkę tartą – całość wymieszaj.

Jajka wbij do miski i dobrze rozmieszaj, a następnie dodaj szczyptę soli i przyprawę do kurczaka. Wymieszaj i włóż do nich kotlety z kurczaka. Dokładnie zamocz, by każdy był dobrze otoczony jajkiem. Odstaw do lodówki na 15 minut.

Po tym czasie wyjmij kotlety z lodówki, a na patelni rozgrzej większą ilość oleju. Kotlety wyjmuj z jajka i dokładnie obtaczaj w panierce – dociskaj lekko palcami by pokryć nią całe mięso. Od razu połóż je na patelni, a potem dodaj masło. Smaż kotlety przez 5-7 minut na średnim ogniu, by nie spalić panierki.

REKLAMA

Podawaj kotlety z ziemniakami i surówką, smacznego!

Podziel się: