Jeśli wydaje ci się, że sposób krojenia sałaty nie ma żadnego znaczenia, jesteś w błędzie – ma, i to całkiem spore. Dowiedz się, dlaczego rozdrabnianie sałaty za pomocą stalowego noża nie jest dobrym pomysłem.
Sałatę dodajemy do wielu różnych dań. Lodowa ma delikatne i chrupiące liście, które idealnie wzbogacają smak surówek. Z kolei masłowa fantastycznie sprawdza się na kanapkach, a podana jedynie ze śmietaną, stanowi rewelacyjny dodatek do kotleta czy ryby. Tymi zdrowymi liśćmi możemy zajadać się przez cały rok i praktycznie każdego dnia możemy przetestować inną recepturę z tym warzywem w roli głównej. Rukolę czy roszponkę bez problemu można konsumować w całości, ale liście sałaty masłowej, lodowej albo rzymskiej na ogół rozdrabniamy. Nie każdy jednak ma świadomość, że siekanie sałaty przy użyciu noża ze stali to ogromny błąd.
Dlaczego do krojenia sałaty lepiej nie używać stalowego noża?
Liście sałaty lodowej, jak i masłowej są dość duże, tak więc by można było je bez problemu zjeść, większość z nas sięga po stalowy nóż i kroi je. Potem niestety okazuje się, że piękne liście sałaty nie są zbyt smaczne.
Sałata zawiera witaminę B12, E, A, D oraz mnóstwo składników mineralnych jak wapń czy magnez. Poprzez kontakt ze stalą następuje utlenianie witamin, w wyniku czego warzywo traci na wartości. Mało tego, proces utleniania wpływa także na smak – podczas krojenia niewłaściwym nożem liście sałaty nabierają goryczy.
Czym rozdrabniać sałatę?
Liście sałaty najlepiej jest poszarpać. Jeśli jednak chcesz użyć noża, bo potrzebujesz małych części np. do domowej tortilli, możesz je pokroić za pomocą ceramicznego, bądź plastikowego noża. Związki mineralne obecne w warzywie nie wejdą w kontakt z tymi materiałami, więc możesz mieć gwarancję, że liście nie utracą smaku, a ty dostarczysz swojemu organizmowi zastrzyk niezbędnych substancji odżywczych.