Kurczak słodko-kwaśny to pyszny pomysł na szybki obiad. Nie wymaga wielu skomplikowanych składników, a w dodatku przygotujesz go w błyskawicznym tempie. Poznaj przepis!
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj kurczaka w sosie słodko-kwaśnym! Z pewnością zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie słodkości i kwasowości to idealna kombinacja smaków. Tak przygotowanego kurczaka można podać z ryżem albo ziemniakami i surówka.
Kurczak słodko-kwaśny. Idealny na szybki obiad – przepis
Składniki:
› 350g piersi z kurczaka
› 3 szczypty soli
› pół łyżeczki imbiru w proszku
› 1 łyżeczka mielonego czosnku
› 3 łyżki wina czerwonego
› pół łyżeczki pieprzu czarnego
Sos:
› 1 łyżka papryki chili w proszku
› 2 łyżki cukru
› 3,5 łyżki papryki słodkiej
› 1,5 łyżki sosu sojowego
› pół łyżki ketchupu
› 3 łyżki oleju
› 1 łyżeczka mielonego czosnku
› 50 g mąki
› szczypta soli
› 100 ml wody
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, następnie dopraw solą, pieprzem, imbirem w proszku, czosnkiem. Dolej wino czerwone, a potem całość wymieszaj.
Sos: Do drugiej miski wsyp cukier, paprykę chili, paprykę słodką, czosnek, sos sojowy, ketchup, olej i wszystko wymieszaj.
Do innej miski wsyp mąkę, szczyptę soli oraz wlej wodę, całość zmiksuj, a potem dodaj pokrojone mięso kurczaka i wymieszaj. W garnku wlej większą ilość oleju i dobrze rozgrzej, następnie wrzucaj kurczaka i smaż, aż będzie miał złocisty kolor. Po usmażeniu wyłóż mięso na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na patelnię wlej sos, doprowadź do wrzenia, a potem gotuj tak przez 30 sekund, ciągle mieszając. Wrzuć usmażonego wcześniej kurczaka do sosu, następnie wymieszaj. Podawaj z ryżem i surówką. Smacznego!