REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaLane faworki to prawdziwy hit na Tłusty Czwartek! Lepsze od tradycyjnych

Lane faworki to prawdziwy hit na Tłusty Czwartek! Lepsze od tradycyjnych

lane faworki
YouTube | Słodki Blog

Zakończenie karnawału jest czasem świętowania. Tłusty Czwartek obchodzimy już jutro! Właśnie dlatego prezentujemy rewelacyjny przepis na lane faworki. Ci, którzy już ich próbowali, twierdzą, że są znacznie bardziej chrupiące, a zarazem delikatne. Okazuje się, że są wręcz lepsze niż te dobrze nam znane – klasyczne faworki. Wykonanie lanych faworków jest banalnie proste, a w dodatku szybkie, dlatego koniecznie zapoznaj się z tym przepisem i zaskocz swoich bliskich oraz znajomych!

REKLAMA

Faworki są zaraz na drugim miejscu po pączkach, ich obecność na talerzu jest obowiązkowa. Danie można przygotować na wiele różnych sposobów. Niedawno pisaliśmy o tym, że można je nawet przygotować z ciasta francuskiego – to idealna alternatywa klasycznych faworków, bo zrobisz je zaledwie w 15 minut, a smakują również obłędnie. Swoim przepisem podzieliła się także Anna Lewandowska.

Lane faworki to prawdziwy hit! Poznaj przepis

Lana wersja faworków podbija internet, warto jest je spróbować, bo wiele osób przekonuje, że są o wiele bardziej chrupiące i delikatne niż klasyczne. Oto pyszny i prosty przepis na niecodzienną wersję faworków.

Składniki:

– 1 szklanka mąki

– 2 jajka

– 1/2 szklanki mleka

– 1 łyżeczka cukru waniliowego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– odrobina spirytusu (można pominąć)

– cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski wsyp wszystkie składniki, a następnie mieszaj do momentu, aż uzyskasz jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto przelej do foliowego woreczka, pamiętaj, aby był stabilny i bez żadnych dziur. Wlej olej na patelnię i rozgrzej.

Na końcu woreczka foliowego z ciastem odetnij mały rożek, a potem wylewaj porcjami ciasto wprost na dobrze na rozgrzany tłuszcz.

Smaż do czasu, aż się zarumienią z każdej strony, a następnie wyłóż na papier do pieczenia. Na koniec posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem. W trakcie smażenia staraj się formować cienkie kształty faworków, dzięki temu ciasteczka idealnie się usmażą.

Smacznego!


Wypróbuj przepisu na rewelacyjne w smaku pączki, którymi zachwycisz swoich bliskich i znajomych. Szybkie w przygotowaniu i smaczne!


REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA