Na straganach warzywnych możemy kupić już młodą botwinkę. Ten cudowny wiosenny produkt z powodzeniem zamienicie w przepyszny chłodnik litewski. Przygotowany według przepisu Jakuba Kuronia przysmak zachwyci was orzeźwiającym smakiem i rewelacyjnym aromatem. Zapraszamy po przepis.
Botwinka to bardzo zdrowe, smaczne młode liście i niewielkie buraczki. Warto wykorzystać okazję, że jest na nią sezon i spróbować przyrządzić z niej coś niesamowicie pysznego. Chłodnik litewski od Jakuba Kuronia to chyba najlepsza propozycja. Podajemy wam dokładną recepturę.
Przepis Jakuba Kuronia na smakowity chłodnik litewski
Składniki:
200 ml wody
2-3 ogórki
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek botwinki
pół pęczka koperku
500 g maślanki
400 g kefiru
400 g jogurtu naturalnego gęstego
cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Botwinę opłucz i poszatkuj. Rzodkiewki i ogórki umyj, a potem zetrzyj na dużych oczkach tarki. Szczypiorek i koperek opłucz i posiekaj. Do garnka wlej wodę, wrzuć botwinkę i dodaj po łyżeczce soli i cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, przykryj garnek i podgrzewaj całość przez 3 minuty. Potem botwinkę przenieś do oddzielnego naczynia i odłóż ją do wystudzenia. Ogórki posyp niewielką ilością soli, zamieszaj i pozostaw na 10 minut – w tym czasie uwolnią wodę i zmiękną. Później odsącz je z nadmiaru płynu. Do wystudzonej botwinki dodaj maślankę, jogurt i kefir. Zamieszaj i połącz ją z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem oraz koperkiem. Dopraw danie do smaku cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Serwuj z pokrojonymi na ćwiartki ugotowanymi jajkami.