Kto nie skusiłby się na delikatne, słodkie racuchy z jabłkiem? Placki smażone w tradycyjny sposób nie są jednak zbyt dietetyczne. Jeśli przyrządzicie je bez dodatku cukru i upieczecie w piekarniku, będą nie tylko lżejsze, ale i zdrowsze. Spróbujecie?
Prezentowaliśmy wam już przepis na klasycznie smażone racuchy, dziś podpowiemy jak przygotować je w piekarniku. Taki wariant placków nie będzie co prawda tak puszysty, jak smażony, ale zmniejszymy za to ilość użytego tłuszczu. Specjał będzie równie pyszny co oryginał, a przy tym znacznie mniej kaloryczny.
Puszyste racuchy z piekarnika – przepis
Składniki na ciasto:
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajo
30 g drożdży
szczypta soli
Dodatkowo:
1 nieduży banan lub gruszka
1 średnie słodkie jabłko
cukier puder (opcjonalnie)
trochę oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
Do naczynia wlej połowę porcji letniego mleka, dodaj 3 łyżki mąki i pokruszone świeże drożdże. Wszystko odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie dodaj resztę składników ciasta i starannie wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 45 minut, aby ciasto zwiększyło objętość.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Owoce obierz ze skórki i posiekaj w kostkę, przełóż do masy. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj niewielką warstwą oleju. Potem umieszczaj na niej porcje ciasta, formując placki. Wstaw je do piekarnika i piecz przez 25 minut (w termoobiegu). Jeśli piekarnik nie ma tej funkcji, wydłuż czas pieczenia. Racuchy powinny się ładnie zrumienić. Potem możesz je oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.