Letnie warzywa idealnie sprawdzą się do przygotowania tego przepisu. Leczo, które zachwyci każdego

Leczo
YouTube | Zoltan Tamaska

Leczo to lekkie i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na letnie obiady czy też kolacje. Jego wykonanie jest dziecinnie proste, a do tego składniki są dość tanie. Na portalu Po Prostu Pycha znajdziemy jeden z przepisów na leczo!

REKLAMA

Do wykonania leczo będziemy potrzebować:

Papryka zielona – 1 sztuka

Papryka czerwona – 1 sztuka

Cukinia – 2 sztuki

Pomidory – 3 sztuki

Cebula – 1 sztuka

Czosnek – 4 ząbki

Kiełbasa – 600 g

Passata pomidorowa – 500 g

Woda – 100 ml

Olej – 3 łyżki

Przyprawy:

Sól – 1 łyżeczka

Pieprz – szczypta

Papryka słodka – 0,5 łyżeczki

Papryka ostra – szczypta

REKLAMA

Na początku na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną cebulę. Smażymy do momentu, aż cebula nabierze złocistego koloru. Wtedy na patelnię dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki i smażymy na średnim ogniu.

Następnie na patelnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i całość smażymy około trzech minut. Dodajemy wodę i passatę pomidorową a następnie cukinie i papryki, a także wszystkie przyprawy.

Całość dusimy pod przykryciem przez około kwadrans. Jeśli wygotuje nam się zbyt dużo wody to możemy ją uzupełnić, pamiętając aby doprawić ponownie do smaku.

Smacznego!

REKLAMA