Moja rodzina uwielbia pizzę. Jak natomiast wolę zapiekanki. Zdecydowałam się połączyć oba dania i wyczarowałam podwójnie pyszną zapiekankę o smaku pizzy. Przepis znalazłam w internecie, więc postanowiłam spróbować i nie żałuję. Wszyscy domownicy byli zachwyceni smakiem i różnorodnością potrawy tak bardzo, że teraz proszą mnie o to, by serwować ją co drugi dzień. Korzystam z tego przepisu i zapiekanka a’la pizza wychodzi palce lizać.
Zapiekanka a’la pizza to połączenie dwóch popularnych na całym świecie smakołyków. W tej recepturze podstawą jest makaron, bo przecież musi być on w zapiekance, podobnie jak sos śmietanowy i warzywa. Natomiast pieczarki, wędlina, przyprawy czy ser żółty są charakterystyczne dla pizzy.
Koniecznie spróbuj tej wersji dania, bo jest łatwe w wykonaniu, smakowite i sycące. Oto lista produktów, które będą ci potrzebne do zrobienia domowej zapiekanki.
Przepis na zapiekankę a’la pizza
Lista składników:
400 g grubszego makaronu (np. penne)
250 g dowolnej kiełbasy (np. szynki)
200 g żółtego sera w kostce
ok. 300 g pieczarek
1 papryka czerwona
5 łyżek majonezu
1 łyżka śmietany 18%
przyprawa do pizzy
pieprz i sól
Sposób wykonania:
Gotujemy makaron według wskazówek producenta na paczce. Gdy zmięknie, odsączamy go i przelewamy chłodną wodą.
Paprykę kroimy w kosteczkę, a grzyby – w talarki bądź ćwiartki. Oba składniki przesmażamy na odrobinie tłuszczu do miękkości. Studzimy przez na parę minut.
Żółty ser ścieramy na większych oczkach tarki, a wędlinę tniemy w półplasterki.
Wszystkie produkty mieszamy ze sobą w naczyniu, przekładamy śmietanę, majonez i przyprawy. Starannie mieszamy, a następnie umieszczamy w formie żaroodpornej. Pieczemy zapiekankę w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją z piekarnika i podajemy na obiad. Smacznego.