Mąka do placków ziemniaczanych – która będzie najlepsza?

placki ziemniaczane

REKLAMA

Placki ziemniaczane to wspaniały pomysł na szybki i sycący obiad. Niektórzy mogą zastanawiać się nad tym jaka mąka najlepiej nadaje się do placków. Specjaliści nie mają w tej kwestii wątpliwości.

Do zrobienia placków ziemniaczanych oprócz ziemniaków, przydatna jest też mąka. Wybór mąki w sklepach jest teraz ogromny i nie wiadomo którą tak naprawdę wybrać. Przedstawiamy najlepszą możliwą opcję, dzięki której przyrządzisz najsmaczniejsze placki.

REKLAMA

Może się wydawać, że najkorzystniejszą alternatywą jest mąka ziemniaczana. Jest w niej znaczna ilość skrobi, która wyrównuje jej możliwe deficyty w samych ziemniakach. Istnieje jednak wiele innych odmian mąki, które można z powodzeniem wykorzystać do zrobienia placków.

Zamiennikiem zwykłej mąki w plackach ziemniaczanych może być mąka kukurydziana, która nie ma glutenu. Jest uważana za relatywnie zdrowszą oraz treściwszą opcję dla zboża. Z dodatkiem mąki kukurydzianej placki zyskają bardziej żółty kolor i wykwintny kukurydziany smak.

Kolejną opcją jest mąka ryżowa, która jest polecana dla osób cierpiących na celiakię, ponieważ podobnie jak mąka z kukurydzy, nie zawiera glutenu. Mało tego, ryż nie ma praktycznie żadnego smaku, więc jeśli chcesz poczuć 100% smak pozostałych składników, postaw na ten rodzaj mąki. Pamiętaj, aby nie przesadzić z jej ilością, gdyż ciasto może wyjść zbyt kleiste.

REKLAMA

Bez wahania najlepszym wyborem będzie standardowa mąka pszenna. Zawiera sporo glutenu, który sprawia, że placuszki podczas smażenia zachowają swoją strukturę oraz będą bardzo miękkie. Nie należy z nią przesadzić, ponieważ wtedy potrawa będzie zbyt twarda. Najlepiej wybrać mąkę pszenną typu 500 lub 400. Do placków można dodać również mąkę gryczaną, ale potrawa końcowa może wyjść trochę gumowata.

Udostępnij:

REKLAMA