Klasyczne placki ziemniaczane jadł już chyba każdy. Dzisiejsza receptura jest jedyna w swoim rodzaju i każdy oszaleje na jej punkcie. Ten wariant placków naprawdę warto przygotować, szczególnie teraz – jesienią. Jeden przepyszny i zdrowy dodatek zapewni fenomenalny smak. Sprawi, że standardowa potrawa stanie się bestsellerem. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji tego spróbować, koniecznie nadrób zaległości. Prezentujemy mistrzowski przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną.
Placki ziemniaczane są w naszym kraju uwielbiane i chyba każdy śmiało postawiłby je obok takich specjałów jak np. schabowe czy pyzy. W kuchni najgorsza jest rutyna, więc warto kombinować z przepisami tak, aby powstawały nowe hity kulinarne. Dlatego dziś weźmiemy pod lupę kultowe ziemniaczane placki i dodamy do nich składnik, o jakim nawet nie śniłeś. To połączenie jest strzałem w dziesiątkę!
Sekretnym dodatkiem do masy na placki jest kiszona kapusta. Nikogo nie trzeba przekonywać, że kiszonki są zdrowe i warto je jeść. Dbają o nasz układ trawienny i odpornościowy, co jest szczególnie ważne w sezonie jesienno-zimowym. Kiszone warzywo zawiera probiotyki i antyoksydanty, które wspomogą organizm, a placki z takim dodatkiem będą też wspaniale smakowały. Koniecznie skuś się na tę wersję słynnego dania.
Jak zrobić placki ziemniaczane z kiszoną kapustą?
Składniki:
1 cebula
4 łyżki mąki
5 dużych ziemniaków typu B lub C
2 jajka
300 g kiszonej kapusty
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
kminek,
pieprz, sól
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach, odstawiamy na 5 minut, a potem odsączamy z nadmiaru wody.
Kapustę kiszoną także odciskamy z płynu, przekładamy na deskę i kroimy.
Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na patelni, wrzucamy do niej zmiażdżony czosnek, doprawiamy pieprzem i solą.
Mieszamy ze sobą ziemniaki, kapustę i cebulę z czosnkiem, dodajemy mąkę, jogurt i jaja. Masę wzbogacamy o odrobinę kminku i mieszamy ją starannie.
Na patelnię wlewamy tłuszcz, np. olej rzepakowy, a gdy się rozgrzeje, smażymy małe placki z przyrządzonej masy. Powinny się ładnie zezłocić z każdej strony. Wkładamy je na talerz i serwujemy np. z kwaśną śmietaną. Smacznego.
Czytaj też: Mistrzowski sposób na rybę. W cieście naleśnikowym smakuje wybornie