Muffinki z kawałkami czekolady uwielbia chyba każdy! Są szybkie i proste w wykonaniu, ale żeby były puszyste i wilgotne konieczny jest sprawdzony przepis. Poznaj recepturę, z której kiedyś korzystały nasze babcie!
Muffinki to inaczej babeczki, które mają wiele różnych odsłon smakowych. Mogą być czekoladowe, waniliowe, kawowe, truskawkowe, cytrynowe. Idealne na każdą okazję – urodziny, spotkanie rodzinne, a nawet imprezę! Ich przygotowanie nie wymaga wielu składników, ani większego wkładu czasu, dlatego z pewnością wyjdą każdemu. Poznaj najlepszy przepis!
Muffinki z kawałkami czekolady – przepis
Składniki:
» 2 szklanki mąki pszennej
» 1 szklanka cukru
» 3/4 szklanka oleju
» 2/3 szklanka mleka
» 4 jajka
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» aromat śmietankowy
» łyżeczka kakao
» czekolada mleczna lub gorzka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj mikserem, a następnie przelej do foremek lub kokilek. Czekoladę pokrój na małe kawałeczki, a potem posyp nimi wierzch babeczek. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, z funkcją góra-dół oraz piecz około 20 minut. Wyjmij z piekarnika, a następnie posyp cukrem pudrem. Smacznego!