REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNajlepszą galaretę robię z tego mięsa. Pięknie tężeje i cieszy podniebienia

Najlepszą galaretę robię z tego mięsa. Pięknie tężeje i cieszy podniebienia

galaretki z warzywami i mięsem
fot. screen Youtube / @DinaRecipes

Galaretka z warzywami i mięsem to tradycyjna przystawka, której nie może zabraknąć na imprezowym czy świątecznym stole. Wbrew pozorom jest łatwa w przygotowaniu. Gotujesz wywar z mięsem, jarzynami i przyprawami, a potem wyjmujesz składniki i dodajesz do niego żelatynę. Natomiast warzywa z mięsem kroisz na kawałki i umieszczasz w miseczkach, a później zalewasz je tężejącym bulionem. Nie ma nic prostszego. Przystawka posmakuje wszystkim gościom i domownikom przy suto zastawionym stole podczas świąt. Kluczowe znaczenie ma wybór mięsa. Moja babcia zawsze stawia na 1 rodzaj – golonkę.

REKLAMA

Domowe galaretki wyśmienity smak zawdzięczają przyprawom. Prezentują się pysznie i kolorowo w przezroczystych miseczkach. W nich dokładnie widać marchewkę, pietruszkę, seler i groszek. Pamiętaj, że „zimne nóżki” będą smakować idealnie, gdy skropisz je sokiem z cytryny. Sok nada wyrazistości i podkreśli delikatny smak galaretki.

Wskazówka:
Kupując golonkę w sklepie, poproś sprzedawcę o część tylną. Uzyskasz z niej więcej mięsa, a niżeli z przedniej.

Przepis na galaretki z golonki

Składniki (na 8-10 porcje):
2 kg golonki,
1 korzeń pietruszki,
pół selera,
pół pora,
3 marchewki,
świeży lubczyk,
groszek konserwowy,
7 ząbków czosnku,
pieprz i sól,
40 g żelatyny,
natka pietruszki.

REKLAMA

Sposób wykonania:
Golonki myjemy, przekładamy do garnka. Seler, marchew, czosnek, por i pietruszkę obieramy i też wrzucamy do garnka wraz z lubczykiem. Składniki zalewamy wodą, dodajemy pieprz i sól.

Gotujemy do czasu, aż jarzyny zmiękną, a potem wyławiamy je do miski czy na talerz. Mięsa na razie nie ruszamy – niech pogotuje się na wolnym ogniu jeszcze trochę. Dopiero gdy zmięknie, wyjmujemy je, a bulion przecedzamy przez sitko. Do czystego i ciepłego wywaru wsypujemy 40 g żelatyny, mieszamy i studzimy.

W bulionówkach umieszczamy kawałki jarzyn i golonkę. Dajemy do miseczek trochę groszku z puszki i pokrojoną zieleninę. Opcjonalnie układamy jeszcze połówki jajka na twardo. Każdą porcję zalewamy galaretką, a potem wkładamy do chłodziarki. Twardą galaretkę podajemy w towarzystwie soku z cytryny Smacznego.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA