Zupa pomidorowa to klasyk w polskiej kuchni, ceniona za niezwykły smak. Przepis wykonany przez Jakuba Kuronia zaskoczy każdego, bo smak tej zupy jest wyśmienity i nieco różni się od klasycznego. Warto ją wypróbować!
Jakub Kuroń podzielił się rewelacyjnym przepisem na zupę pomidorową. Jest idealna dla jej prawdziwych smakoszy, którzy mogliby jeść ją każdego dnia. Zwróćcie uwagę na recepturę Jakuba – taka pomidorówka zaskoczy każdego.
Zupa pomidorowa – pyszny przepis Jakuba Kuronia
Jakub Kuroń doskonale wie, jak powinna smakować dobra zupa pomidorowa. Zresztą sami sprawdźcie – jego receptura mówi sama za siebie. Lubiany przez wszystkich klasyk w jego wykonaniu jeszcze szybciej znika z talerzy. Przepis jest banalnie prosty w wykonaniu, dlatego wykona go każdy początkujący w kuchni.
Składniki:
» 2 l bulionu
» 700 ml przecieru pomidorowego
» 70 ml śmietanki 18%
» 1 żółtko
» sól i pieprz
» ugotowana marchewka
Przygotowanie:
Bulion drobiowy lub roślinny, w zależności od upodobań smakowych. Jeśli masz bulion warzywny, to warto go urozmaicić o odrobinę kurkumy. Dzięki niej zupa będzie mieć niezwykle piękny kolor. Gotowy wywar należy przecedzić, a potem podgrzać, jednak nie wolno też doprowadzić do wrzenia.
Dodaj przecier pomidorowy, a do naczynia wrzuć żółtko i dodaj śmietanę. Wymieszaj i dodaj do zupy kilka łyżek bardzo powoli. Śmietana zahartuje się i nie będzie brzydkich grudek. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku i podaj z ugotowaną marchewką.