Przedwojenne kotlety z grzybami wywołają zachwyty wśród wszystkich gości, gdy tylko położysz je na stole. Smakują wybitnie, a do ich wykonania nie potrzebujesz zbyt wielu produktów. Świetny pomysł na obiad!
Sposób na wyśmienity obiad
Kotlety z tego przepisu są pyszne, złociste i pełne nadzienia grzybowego. To kultowe danie, które nasze babcie z wielką chęcią przyrządzały naszym dziadkom. Grzech nie spróbować!
Przepis na przedwojenne kotlety z grzybami
Składniki:
3 żółtka
1 kg gotowanych ziemniaków
gotowane suszone grzyby
bułka tarta
8 dag masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj, odstaw do wystudzenia i zetrzyj na małych oczkach tarki albo przeciśnij przez praskę do ziemniaków – zrezygnuj z miksowania, ponieważ tekstura będzie za rzadka. Miękkie masło utrzyj za pomocą miksera na puszysty krem, dodaj żółtka, wymieszaj robotem. Dorzuć ziemniaki i wymieszaj łyżką. Ugotowane grzyby posiekaj i podsmaż na maśle, wsyp do nich bułkę tartą (ten dodatek możesz pominąć). Farsz dopraw pieprzem i solą. Z masy ziemniaczanej zacznij formować niewielkie placuszki, umieszczaj na nich nadzienie grzybowe i zawijaj w podłużne krokiety, które następnie panieruj w bułce tartej. Smaż je na patelni z rozgrzanym masłem, możesz je też upiec w piekarniku. Smacznego!