Tort makowo-orzechowy oczaruje swym wyglądem i smakiem każdego zwolennika słodyczy. Wiemy, że jesteś ogromnym łakomczuchem, więc dzisiejszy przepis na ten niesamowity tort na pewno przypadnie ci do gustu. Wypiek jest prosty w przygotowaniu, więc zrobisz go pomyślnie.
Tort makowo-orzechowy udaje się za każdym razem i nie ma osoby, której by nie smakował. Jednocześnie jest łatwy do zrobienia, mimo że zabawa z makiem (trzeba go sparzyć i zmielić) dla niektórych ludzi jest koszmarem. Ale nie ma powodu do obaw – warto się poświęcić albo użyć gotowych zmielonych na sucho nasion. Wystarczy je tylko zalać bardzo gorącym mlekiem i odstawić do napęcznienia. Bez mozolnego mielenia i całej zabawy.
Torcik makowy przekładany masą orzechową koniecznie przygotuj na najbliższe święta Bożego Narodzenia. Jest wyjątkowo pyszny, pachnący i idealnie się kroi. Jak na tort, jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Nadaje się też na inne uroczystości – imieniny, jubileusze czy przyjęcia.
Receptura na wyśmienity tort makowo-orzechowy
Składniki na makowiec:
200 g cukru
300 g maku
1 cukier waniliowy
8 jajek
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka tartej bułki
Przygotowanie:
Mak sparzamy, odsączamy i mielimy minimum dwa razy – powinien być białawy i gładki. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem, dodajemy sukcesywnie pozostałe składniki. Na koniec przekładamy ubitą pianę z białek i lekko mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180°C przez 60 minut. Studzimy wypiek i kroimy w kółka, ponczujemy mocną herbatą z cytryną i opcjonalnie alkoholem. W międzyczasie – gdy ciasto stygnie, przyrządzamy krem orzechowy. Oto lista niezbędnych składników.
Składniki na krem orzechowy:
3/4 szklanki cukry pudru
250 ml wrzącego mleka
200 g masła
50 g spirytusu, opcjonalnie można zastąpić go wódką
200 g zmielonych orzechów
Przygotowanie:
Orzechy zaparzamy mlekiem, odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem, wrzucamy partiami chłodne sparzone orzechy i dolewamy spirytus – szybko nanosimy masę na ciasta tortowe. Jeśli krem ma zbyt rzadką teksturę, to nie ma powodu do obaw – w chłodziarce stwardnieje. Połowę masy orzechowej możemy połączyć z kakao i przyrządzić krem w 2 odsłonach: orzechowej i kakaowo-orzechowej.