Największy błąd przy robieniu szarlotki. Tak możesz go uniknąć

robienie szarlotki
fot. Pixabay

Szarlotka należy to tych ciast, po które sięgamy z wielką chęcią. Jej wspaniały aromat wnosi do naszego mieszkania niesamowity jesienny klimat. Chociaż wykonanie tego specjału nie jest trudne, to różne kulinarne błędy mogą zupełnie zniweczyć jego smak. Na co zwrócić szczególną uwagę w czasie robienia szarlotki? Sprawdźcie!

REKLAMA

Jak przygotować perfekcyjną szarlotkę?

Czy zdarzyło wam się kiedyś upiec szarlotkę, która nie oczarowywała smakiem, a do tego się kruszyła? Taka wpadka może się zdarzyć, jeśli dobrze nie zagęścimy jabłek. Owoce pod wpływem temperatury momentalnie uwolnią sok, wskutek czego ich konsystencja będzie rzadka, a samo ciasto po upieczeniu stanie się wilgotne i niezbyt apetyczne.

Temu incydentowi można zapobiec, wsypując do jabłek np. niewielką ilość mąki ziemniaczanej, która je odpowiednio zagęści. Ponadto, zanim masa trafi na spód, można wcześniej lekko go podpiec. Tym sposobem ciasto także zostanie zabezpieczone przed wsiąkaniem w jego głąb masy owocowej.

REKLAMA

Jak podawać szarlotkę?

Szarlotka doskonale sprawdzi się jako deser do kawy. Pysznie smakuje także z ciepłym mlekiem. Przed serwowaniem można oprószyć ją odrobiną cynamonu albo cukru pudru. Do dekoracji nadają się również orzechy włoskie i płatki migdałów. Smacznym dodatkiem do tego frykasu jest też bita śmietana lub lody waniliowe.

Podziel się: