Po ugotowaniu domowego kompotu zazwyczaj zostają nam owoce, z którymi nie wiemy, co zrobić. Jedni je po prostu wyrzucają, ale po prawdzie szkoda marnować jedzenie. Tym bardziej że takim owocom można dać drugie życie. Nadają się nie tylko do przekąsek czy ciast, ale także dań obiadowych na drugi dzień. Owoce można przykryć kruszonką i podać jako deser np. do kawy. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie owoców z kompotu.
Domowy kompot ugotujemy z jabłek, truskawek, wiśni, porzeczek, gruszek, malin czy brzoskwiń. Owoce możemy raz jeszcze wykorzystać do zrobienia deserów i smakowitych potraw. Kisiel, naleśniki z dodatkiem musu, ciasta, farsz do pierogów lub owoce zapieczone pod kruszonką to tylko niektóre pomysły, które warto wypróbować.
Co zrobić z owocami po kompocie? Kilka najlepszych propozycji
Z owoców po kompocie warto przyrządzić zdrowy koktajl. Wystarczy, że zmiksujemy owoce z jogurtem, maślanką lub kefirem. Taki koktajl możemy dosłodzić miodem. Otrzymamy wtedy wspaniałą, zdrową przekąskę. Kolejna propozycja to mus do naleśników albo lodów. Owoce miksujemy, słodzimy niewielką ilością miodu, syropu klonowego lub cukru.
Z owoców po kompocie przyrządzimy też nadzienie do pierogów. Danie podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany i posypujemy cukrem wanilinowym. Inna propozycja to kisiel lub galaretka. Tego typu deserki są łatwe w wykonaniu, lekkie i znacznie zdrowsze od gotowych wyrobów ze sklepu. Jeśli jednak zbytnio za nimi nie przepadamy, możemy przygotować owoce pod kruszonką. Do tego deseru świetnie nadadzą się np. gruszki, jabłka, truskawki, wiśnie – powinno być ich około 800 g. Na początku je odsączamy, a potem posypujemy słodką kruszonką. Zrobimy ją z mąki, masła i cukru. Tutaj dokładnie wyjaśniamy, jak zrobić najlepszą kruszonkę. Naczynie do tart smarujemy masłem, wykłamy owoce, równomiernie rozkruszamy ciasto i wkładamy deser do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C (opcja grzania: góra-dół) na mniej więcej 40 minut. Smacznego.