YouTube | Natashas Kitchen

Pyszne kremowe ciasto z truskawkami i to bez użycia piekarnika? Z takiej opcji trudno nie skorzystać, zwłaszcza jeśli nie jesteśmy fanami tradycyjnego pieczenia wypieków.

Składniki na spód:

100g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
100g ciastek kakaowych
90g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)

Składniki na masę serową:

500g gotowego sera na sernik
330g jogurtu greckiego
400-450g umytych, obranych truskawek
7 łyżeczek żelatyny
160g cukru pudru
4 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżki soku z cytryny

Składniki na mus truskawkowy:

350-400g umytych, obrany truskawek
4 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru (możemy dodać mniej)

Składniki do ozdoby:

200-250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3-4 łyżeczki cukru pudru
parę całych truskawek

Sposób przygotowania:

Ciasta do spodu mielimy na piasek. Przekładamy do miseczki, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Do żelatyny dodajemy pół szklanki bardzo ciepłej wody i mieszamy, aż ta się rozpuści. Do dużej miski przekładamy ser, jogurt, cukier puder, cukier waniliowy i ucieramy mikserem. Następnie miksujemy 150g truskawek, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Resztę truskawek kroimy na kawałki.

Do masy serowej dodajemy mus z truskawek i mieszamy łyżką. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 1-2 łyżki masy serowej i mieszamy, a potem wlewamy żelatynę do reszty masy serowej i dokładnie mieszamy. Do gęstej masy dodajemy pokrojone truskawki, mieszamy i przekładamy na tortownicę. Ciasto wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Żelatynę ponownie mieszamy w bardzo ciepłej wodzie i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki miksujemy na mus, dodajemy cukier puder, żelatynę i mieszamy. Gotowy mus przekładamy na ciasto w tortownicy i chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Następnie ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Dekorujemy sernik przy pomocy szprycy. Na górze układamy truskawki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę