Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo smakowitych potraw. Pyzy, pierogi, kopytka czy frytki to tylko niektóre ze specjałów. Jeśli jednak macie ochotę na zupełnie nową odsłonę tych warzyw, przygotujcie kulki ziemniaczane. Taka wspaniała przekąska w chrupiącej panierce jest rewelacyjnym pomysłem np. na spotkania ze znajomymi czy imprezy. Poznajcie recepturę na kulki ziemniaczane.
Kulki ziemniaczane to świetna alternatywa dla frytek, chipsów czy pieczonych ziemniaków. Przekąska jest miękka w środku i chrupiąca z zewnątrz, a poza tym smakuje wspaniale. Kuleczki ziemniaczane doprawcie oregano i sproszkowaną papryką, a jeśli lubicie pikantne smaki, dodajcie odrobinę papryki ostrej. Kuleczki można jeść na ciepło, tuż po usmażeniu i na zimno. Ziemniaki należy smażyć na dużej ilości oleju, a potem umieścić je na ręczniku kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Proces obróbki cieplnej kulek trwa tylko kilka minut – jak tylko się zarumienią, wyciągamy je z oleju.
Przepis na kulki ziemniaczane
Składniki:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta oregano
3 młode ziemniaki
jajko
2-3 łyżki bułki tartej
pieprz, sól
szczypta papryki mielonej słodkiej
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Szorujemy ziemniaki, ale nie obieramy ich. Wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy przez około pół godziny. Gdy zmiękną, odcedzamy bulwy, pozbawiamy skórki i przeciskamy przez praskę. Kartofle przekładamy do naczynia, doprawiamy oregano, pieprzem, solą i papryką mieloną. Dodajemy także mąkę, bułkę tartą i jajko, starannie mieszamy. Z powstałej masy odrywamy niewielkie fragmenty i formujemy kulki. Każdą z nich obtaczamy starannie w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu, aż staną się złociste, później przekładamy je na ręcznik papierowy. Do przekąski doskonale pasuje sos czosnkowy albo ketchup.