Obłędne ciasto z białą czekoladą i likierem. Genialny przepis

ciasto z białą czekoladą i likiem
fot. screen Youtube / Mała Cukierenka

Zapraszamy Was na przepis na smaczne, kremowe ciasto z dodatkiem białej czekolady i likieru. Deser jest niesamowicie pyszny i wilgotny. Został przygotowany na puszystym kakaowym biszkopcie. Wygląda tak cudnie, że trudno się na niego nie skusić. Posypany kawałkami bezami oraz prażonymi płatkami migdałów jest jeszcze bardziej apetyczny. Poznajcie prosty przepis na to spektakularne ciacho.

REKLAMA

Receptura na ciasto, którą dziś dla Was mamy jest prosta i szybka, więc nikt nie powinien mieć z nią problemu. Ten rewelacyjny deser Wasza rodzinka spałaszuje w kilka chwil!

Jak przygotować obłędne ciasto z białą czekoladą i likierem?

Składniki:

Biszkopt:
150 g cukru
4 duże jajka – oddzielnie białka i żółtka
35 g kakao bez cukru
80 g mąki pszennej (np. tortowej)
90 ml oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:
2 łyżki soku z cytryny
80 ml wody
1 łyżeczka cukru pudru

REKLAMA

Krem:
240 g białej czekolady
500 g serka mascarpone w temp. pokojowej
2 łyżeczki fixu do śmietany
200 ml likieru jajecznego (np. ajerkoniaku)

Dodatkowo:
2 garście płatków migdałowych
ok. 4-5 łyżek dżemu porzeczkowego lub konfitury z czarnej porzeczki
bezy do dekoracji

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół). Białka ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania, wsypujemy cukier i mieszamy, aż masa zgęstnieje i stanie się szklista. Dodajemy żółtka i ponownie ucieramy na jasną, zwartą masę. Wlewamy olej i lekko mieszamy szpatułką.

W naczyniu łączymy mąkę z proszkiem i kakao, a później przesiewamy na jajeczną masę, mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolite ciasto. Przelewamy je do formy (25cm x 30cm) wyłożonej pergaminem, wyrównujemy i pieczemy przez pół godziny w nagrzanym piekarniku.

REKLAMA

Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do wystudzenia. Zimny wyciągamy z formy, zdejmujemy papier i ten papier znów umieszczamy w blaszce. Ciasto z wierzchu wyrównujemy, odkrawamy przypieczoną skórkę i raz jeszcze wkładamy ciasto do formy. Produkty do nasączenia mieszamy i nasączamy biszkopt.

Czekoladę łamiemy i wrzucamy do naczynia, rozpuszczamy na parze lub w kuchence mikrofalowej (etapami, wkładamy czekoladę na ok. 20-30 sekund, wyciągamy i mieszamy – robimy tak do czasu, aż słodycz całkowicie się roztopi). Płynną czekoladą studzimy, ale powinna zachować płynną konsystencję (może być lekko ciepła).

Biszkopt w formie smarujemy dżemem porzeczkowym. Do naczynia przekładamy serek i ucieramy robotem przez minutę. Wlewamy połowę likieru, mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy fix, resztę likieru i ponownie mieszamy. Dolewamy płynną czekoladę i chwilę mieszamy mikserem na jednolitą masę. Gotową przekładamy na ciasto w formie, wyrównujemy. Umieszczamy w lodówce na całą noc.



Płatki migdałowe prażymy krótko na suchej patelni, na małym ogniu – ciągle mieszając – powinny się przyrumienić. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia i wykładamy migdały na talerz, studzimy. Potem prażonymi płatkami i pokruszonymi bezami posypujemy schłodzony deser. Smacznego.

Czytaj też: Popękane czekoladowe ciasteczka – przepis. Pyszne i mocno czekoladowe

Udostępnij: