Ragout wołowe to mięsny gulasz o gęstej konsystencji. Wołowina z pomidorami, papryką, tymiankiem i cebulą duszona w białym winie staje się miękka i delikatna. Danie jest znakomitym pomysłem na sycący i wykwintny obiad dla całej rodziny. Jak je przyrządzić?
Chcesz uraczyć rodzinę lub gości pyszną domową potrawą? Koniecznie przygotuj ragout wołowe. Mięso duszone z warzywami jest miękkie i niebywale aromatyczne. Potrawy nie musisz zagęszczać mąką – to zadanie spełni duszona cebula. Ragout możesz podać np. z kopytkami albo gnocchi. Chociaż doskonale pasuje do niego także bagietka lub standardowe ziemniaki.
Ragout wołowe – przepis
Składniki:
szklanka bulionu
2 duże cebule czerwone
500 g wołowiny bez kości
puszka pomidorów krojonych
2 papryki czerwone
łyżka sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 łyżki oliwy z oliwek
150 ml wina białego wytrawnego
3 gałązki tymianku
4 ząbki czosnku
łyżka papryki słodkiej mielonej
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Mięso wołowe kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem, solą i odstawiamy na czas siekania warzyw. Kroimy cebule, czosnek i papryki. W dużym garnku z grubym dnem szklimy na oliwie cebulę wraz z czosnkiem, potem wrzucamy mięso i wszystko podsmażamy przez kilka minut. Do potrawy przekładamy paprykę, doprawiamy słodką mieloną papryką i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dolewamy białe wino, wrzucamy tymianek i dusimy na małej mocy ognia, aż alkohol odparuje. Dodajemy pomidory z puszki. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Smacznego.