Biszkopt doskonale sprawdzi się jako pyszny deser do kawy lub jako baza na przykład do tortów. Oto wyjątkowy przepis, który musisz wypróbować.
Biszkopt to jeden z najpopularniejszych wypieków, który potrafią przygotować nawet cukiernicy amatorzy. Ciasto z nutą miodu wygląda i smakuje jeszcze lepiej niż jego klasyczny odpowiednik. Może być ciekawym zamiennikiem tradycyjnego specjału, bo jest wilgotniejszy i bardziej spójny, przez co nie trzeba go dodatkowo ponczować.
Receptura na miodowe ciasto powstała nieprzypadkowo. Inspirowana jest japońskim ciastem biszkoptowym kasutera. To znany w całej Japonii deser, który zyskał popularność dzięki Portugalczykom w XVI wieku. Kasutera, inaczej castella, zdobyła uznanie wielu ludzi, a dziś uchodzi za prawdziwy rarytas. To miodowe ciasto jest dostępne w niemal każdym większym sklepie. Japończycy je pokochali i nic dziwnego – jest puszyste, wilgotne i pięknie pachnie miodem. Przepis na ten deser możesz śmiało wypróbować.
Przepis na biszkopt miodowy
Składniki:
2 łyżki płynnego miodu
5 jajek
140 g mąki pszennej
130 g drobnego cukru
szczypta soli
40 g mąki ziemniaczanej
50 ml mleka
Wykonanie:
W małym garnku rozgrzewamy mleko i dodajemy miód, aby się rozpuścił. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy na jasny, puszysty krem wraz z połową cukru, dodajemy mleko z miodem, przesiane mąki i mieszamy wszystko mikserem.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno z resztą cukru. Łączymy ze sobą obydwie masy, partiami przekładając ubitą pianę i mieszając wszystko łyżką, aby masa zachowała puszystość.
Uzyskane ciasto wlewamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej pergaminem (nie trzeba natłuszczać formy). Pieczemy w 170°C przez 30-40 minut do suchego patyczka. Potem wyciągamy deser i odstawiamy do wystygnięcia.
Biszkopt możemy podzielić na porcje i używać jako blatów do tortu. Możemy je też zjeść bez żadnych dodatków np. do herbaty. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, lukrem lub cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz też: Chałwowiec z sezamkami jest przepyszny. Sprawdzony przepis