Chałwowiec z sezamkami jest przepyszny. Sprawdzony przepis

ciasto chałwowiec z sezamkami
fot. screen Youtube / Smaki Katriny

Chałwowiec z sezamkami to przepyszne ciasto na kakaowym biszkopcie, które zawiera produkt o wyrazistym smaku. Chodzi oczywiście o chałwę, która nadaje wyjątkowego charakteru całemu deserowi. Gdy położysz go na stole, cała rodzina westchnie z podziwem. Ciasto z chałwą i sezamkami zniewala wyglądem i smakiem.

REKLAMA

Chałwowiec to fantastyczne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Tworzy go puszysty biszkopt nasączony kawą, warstwa dżemu porzeczkowego, a także gładka masa z dodatkiem waniliowej chałwy. Wierzch specjału posypany jest mieszanką pokruszonych sezamków i solonych orzeszków. Trudno o lepsze połączenie.

Przepis na przepyszne ciasto chałwowe z sezamkami

Składniki:
Biszkopt:
-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-6 jajek
-niecała szklanka mąki pszennej
-3/4 szkl. cukru (szklanka 250 ml)
-2,5 łyżki kakao
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

REKLAMA

Krem chałwowy:
-1 kopiasta łyżka mąki pszennej
-ok. 300-400 g chałwy waniliowej
-3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g sztuka)
-1200 ml mleka
-1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
-300 g masła lub margaryny

Dodatkowo:
-kawa do nasączenia biszkoptu
-kwaskowy dżem np. porzeczkowy
-ok. 2 garście orzeszków solonych
-ok. 200 g sezamków

REKLAMA

Przygotowanie:
Najpierw zrób bazę kremu: do garnka dodaj mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz budynie (nie wsypuj cukru, ponieważ chałwa jest słodka). Całość dobrze wymieszaj i postaw na gazie, gotuj, nieustannie mieszając, aby nic się nie przypaliło i nie powstały grudki. Powinieneś uzyskać gesty, aksamitny budyń. Ostudź go.

Przygotuj biszkopt. Żółtka oddziel od białek, białka ubijaj na sztywno, a potem cały czas mieszając, dodawaj partiami cukier. Ucieraj krótko, aż cukier się rozpuści. Zmniejsz obroty i dodaj żółtka. Przesiej mąkę ziemniaczaną z kakao, mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj łyżką do połączenia. Biszkoptową masę przelej do formy (25×35 cm) wyłożonej pergaminem i piecz przez 20-25 minut w 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Wypiek ostudź i pokrój na 2 spody.

Czas na krem. Chałwę pokrój na kawałki. Masło w temp. pokojowej utrzyj na puch, potem mieszając, dodawaj budyń w temp. pokojowej. Po chwili wrzuć rozdrobnioną chałwę i całość miksuj do połączenia.



Jeden z dwóch spodów nasącz delikatnie kawą, nasmaruj dżemem, nanieś 2/3 masy chałwowej, przykryj drugim spodem, również go nasączając kawą. Wyłóż pozostałą porcję kremu. Sezamki posiekaj nożem na drobne kawałki, wsyp do nich zmielone orzeszki i powstałą mieszanką posyp deser. Wstaw go do chłodziarki na minimum kilka godzin. Smacznego.

Czytaj też: Obłędne ciasto z białą czekoladą i likierem. Genialny przepis

Podziel się: