REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaOwiń tym chleb. Prosty trik sprawia, że jest dłużej świeży

Owiń tym chleb. Prosty trik sprawia, że jest dłużej świeży

chleb
fot. Pexels

Chciałbyś mieć codziennie na śniadanie świeży chleb, ale męczą cię ciągłe wizyty w sklepie spożywczym lub piekarni? Dzięki temu patentowi będziesz mógł cieszyć się świeżutkim i miękkim bochenkiem bez potrzeby wychodzenia z domu. Poznaj ten genialny trik na przedłużenie świeżości chleba.

REKLAMA

Podczas przechowywania pieczywa warto egzekwować dwie reguły. Pierwsza z nich polega na osłonięciu wypieku tak, by nie obsychał. Kolejna zasada to zabezpieczenie go przed intensywną wilgocią. W tej sytuacji wiele pomaga zapakowanie chleba w czystą ściereczkę z naturalnego materiału, np. bawełny bądź lnu, a potem położenia produktu w chlebaku. Dzięki temu będzie miał swobodny dostęp do tlenu. Nie zacznie tak szybko wysychać i prędko nie spleśnieje. Również materiał, z którego zbudowany jest chlebak, nie jest bez znaczenia. Najlepszy będzie taki, który umożliwia obieg powietrza np. drewniany.

Aby pieczywo dłużej było świeże warto też ulokować je w torbie papierowej. Jest na pewno lepsza od reklamówki plastikowej – w niej chleb może raz-dwa spleśnieć.

Jeśli mieszkasz sam i cały bochenek jest dla ciebie za duży, przedziel go na pół i włóż do zamrażarki. Wcześniej możesz poporcjować go na kromki, umieścić woreczku strunowym i codziennie odmrażać taką porcję, jaką zjesz.

Włóż cukier do chlebaka. Pieczywo przetrwa całe tygodnie

Cukier ma moc higroskopijną, tzn. potrafi wchłaniać wodę. Przechowywany wraz z pieczywem zabierze z niego nadmiar wilgoci. Cukier w kostkach będzie najlepszy. Dwie, a nawet trzy kostki warto włożyć do pojemnika na pieczywo, aby było zawsze świeże i nie pleśniało. Jeśli nie kupujesz cukru w kostkach, a masz w domu jedynie sypki kryształ, to wsyp trochę na talerzyk i umieść w chlebaku. On też działa cuda.

REKLAMA

Czytaj też: Włóż to do lodówki i pożegnaj brzydki zapach. Fenomenalny trik

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA