Rosół Karola Okrasy to smakowite i aromatyczne danie obiadowe. Tajemnica smaku tej zupy tkwi w odpowiednim doborze mięs – kucharz stawia na kurczaka oraz kaczkę. Inne wybitne dodatki to warzywa i przyprawy. Dzięki nim bulion jest bardzo esencjonalny i zyskuje na smaku.
Rosół to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych polskich zup. Jest on też bazą do innych zup, np. pomidorowej. Przepisów na ten specjał jest całe mnóstwo, ale my zachęcamy was ugotowania rosołu z receptury Karola Okrasy. Tak przyrządzona potrawa będzie miała wyjątkowy smak.
Rosół wg przepisu Karola Okrasy
Składniki:
zimna woda – 3 litry
tuszka z kurczaka (bez piersi)
uda z kaczki – 2 sztuki
marchewka – 2 sztuki
seler – pół sporego korzenia
cebula
pietruszka – 3 sztuki
liście laurowe – 4 sztuki
por
ziele angielskie – 4 kulki
olej roślinny – łyżka
pieprz do smaku
świeży lubczyk – 2 łyżki + kilka liści do ozdoby
Sposób przygotowania:
Mięso dzielimy na części (korpus z szyją, uda, skrzydełka). Do garnka wlewamy wodę i wkładamy tam mięso. Całość zagotowujemy, a potem zmniejszamy gaz – zupa powinna lekko bulgotać. Cały czas usuwamy szumowiny, aby bulion był klarowny. Jarzyny kroimy na małe kawałki, polewamy tłuszczem i doprawiamy pieprzem. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C, aż staną się rumiane. Później przekładamy je do zupy i gotujemy ją parę godzin na bardzo wolnym ogniu. Doprawiamy rosół przyprawami i gotujemy go jeszcze przez godzinę. Gotowe danie podajemy z kawałkami mięsa i dekorujemy listkami świeżego lubczyku. Smacznego.