Sezon na kalafior rozpoczął się już jakiś czas temu. Mamy dla Ciebie recepturę na obłędną zupę kalafiorową autorstwa Karola Okrasy. Mistrz gotowania wrzuca do niej 1 składnik, który zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Wychodzi po prostu wyśmienita. Sam musisz spróbować i ocenić.
Kalafior to samo zdrowie
Mamy sezon na kalafior, więc sięgajmy po niego jak najczęściej. Warto przyrządzić z niego smakowite dania. Gorąco polecamy kotlety. Kalafior to moc zdrowia: zawiera wapń, magnez, potas, kwas foliowy oraz witaminy K, C i B6.
Spożywanie tego warzywa spowalnia procesy starzenia się skóry, a także przeciwdziała chorobom układu krążenia. Poza tym obniża ryzyko pojawienia się nowotworów, chroni przed zakażeniami i wspomaga układ odpornościowy. Wypróbuj przepis Karola Okrasy na mistrzowską zupę z dodatkiem aromatycznego koperku. To właśnie zielenina jest całym sekretem smaku zupy.
Przepis Karola Okrasy na zupę kalafiorową
Składniki:
kalafior
litr bulionu drobiowego
marchew
koperek
pieprz
cebula
ziele angielskie (3 szt.)
korzeń pietruszki
seler
por
liść laurowy
śmietana 12%
3 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Umyj jarzyny, potem wszystkie poza kalafiorem pokrój w kostkę i przełóż do garnka, następnie podsmażaj. Zalej warzywa bulionem i wrzuć przyprawy. Gotuj na małej mocy ognia przez 20 minut. Pilnuj warzyw, aby się zbyt mocno nie rozgotowały.
Kalafior podziel na mniejsze różyczki i przełóż do garnka. Wlej do niego śmietanę, na początku niedużą ilość. Dopraw pieprzem oraz solą. Gotuj zupę, aż różyczki nieco zmiękną (powinny zachować swą chrupkość). Dorzuć połowę koperku, a pozostałą porcję zachowaj do dekoracji. Wyłóż porcję zupy kalafiorowej na talerz i posyp resztą zieleniny. Dzięki temu danie będzie wyrazistsze w smaku i jeszcze smaczniejsze. To właśnie ten patent stosuje Okrasa.
Czytaj też: Rolowane pierogi to hit wśród szybkich obiadów. Lepsze niż tradycyjne